Categorii
Gradina

Crocosmia, floare perena de gradina

Crocosmia Lucifer planta perena cu flori rosiiCrocosmia este o planta eleganta cu flori galbene, galben-portocalii sau rosii, ce nu pot trece neobservate in gradina. Face parte din familia Iridaceae si este originara din Africa de Sud.


Caracteristici generale

Creste sub forma de tufa inalta de 50-80 cm. Frunzele se dezvolta de la baza, sunt inalte, drepte, asemanatoare cu frunzele de stanjenel. Florile, grupate in forma de spice mari, arcuiesc usor tulpinile zvelte cu greutatea lor. Infloresc de la inceputul verii pana in septembrie.

Soiul Lucifer este cunoscut si apreciat pentru florile de culoare rosu aprins, soiul Ember Glow infloreste in nuante de galben, iar Crocosmia masoniorum infloreste in nuante de portocaliu.

Plantare si ingrijire

Crocosmia este o planta cu bulbi. Plantarea bulbilor se face in gradina in aprilie sau mai. Alegeti pentru plantare numai bulbi mari si carnosi, renuntati la bulbii deteriorati. Bulbii se planteaza numai ca varful in sus, la o adancime de circa 10 cm. Lasati distante de 30 cm intre ei pentru a permite plantei o dezvoltare optima. Udati bine solul dupa plantare.
Solul trebuie sa fie indeajuns de fertil, afanat si sa nu retina apa in exces.

Alegeti locuri de amplasare luminoase, insorite pentru a va bucura de o inflorire abundenta. Crocosmia se uda astfel incat sa nu aiba pamantul uscat, in special in perioadele calde si secetoase.

In zonele cu ierni aspre bulbii se scot din pamant si se pastreaza intr-un loc racoros; daca sunt lasati in pamant peste iarna pot rezista daca ii protejati cu frunse, iarba si ramuri uscate.

Crocosmia este ideala pentru borduri inalte, fiind o planta mai spectaculoasa plantata in grup, dar si in combinatii cu alte flori de vara. Daca aveti un zid sau un gard acoperit cu trandafiri cataratori galbeni, albi sau portocalii, plantati crocosmia Lucifer cu flori rosii in fata lor si veti constata ca se completeaza foarte bine si se pun reciproc in valoare.

Crocosmia galbena sau portocalie se poate asocia foarte bine cu flori perene sau anuale, mai scunde sau mai inalte, in nuante de violet, cum este sempervivum, planta scunda cu flori violete, sau nemtisorul, planta inalta, care ii poate crea un fundal numai bun pentru a o pune in valoare.

Sursa foto: Gardening and Dogs

2 răspunsuri la “Crocosmia, floare perena de gradina”

HRISTOS A INVIAT!
Domnilor, cum si de unde se procura aceste flori perene, CROCOSMIA SI CLEOME SPINOZA!
Cu stima al Dvs., C.FARCAS

Hristos a inviat!Cand mai dati aceste articole e bine sa ne spuneti si de unde se achizitioneaza acesti bulbi.Cu stima,Violeta
p.s.nu cred ca ne raspunde cineva

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *