Categorii
Gradina

Culorile anului 2016 in amenajarea gradinii

1-combinatii de flori albastre roz si albe


In fiecare an Institutul Pantone din New York stabileste culoarea anului urmator, culoare care da tonul in industria modei. Pentru 2016 s-a facut o exceptie: s-au anuntat doua culori, roz-cuart si bleu-seren, cu urmatoarea motivare: „Impreuna, rozul-cuart si albastrul-seren dau nastere unui echilibru vizual. Tonurile calde de roz si cele reci de albastru se combina perfect, reflectand o conexiune, o stare de bine si un sentiment de pace si ordine.”

Suna bine! De ce n-am incerca sa amenajam si noi, macar un colt al gradinii in cele doua culori?
Iata cateva specii de plante cu flori colorate in bleu si roz care, sigur ne vor insenina gandurile, macar pana la toamna:

Plante perene de vara cu flori bleu

1. Centaurea imperialis (Vinetica parfumata sau Albastrea) este o planta robusta cu tulpina ramificata, care poate creste inalta de pana la 1 metru, cu flori bleu, delicate, simple sau batute ca un pamatuf. Infloreste din luna mai pana in iulie. Pentru o inflorire abundenta si continua, curatati permanent florile ofilite. Ii sunt pe plac locurile insorite. Puteti recurge si la fertilizarea solului o data sau de doua ori pe luna cu un ingrasamant special pentru plante cu flori. Se planteaza primavara si se poate inmulti prin divizarea tufei.

2. Linum perenne (Inul decorativ) ajunge la o inaltime de 50 cm, infloreste in perioada mai-iulie. Florile sunt bleu cu un diametru de 2-3 cm. Este o floare perena care se dezvolta bine la lumina si necesita udari astfel incat pamantul sa fie reavan tot timpul. Se planteaza in martie sau aprilie si se poate inmulti prin butasi sau divizarea tufei.

3. Scabiosa (Fluturele albastru) este o planta care se dezvolta sub forma de tufa inalta de 50-70 cm. Florile sunt de culoare bleu, batute, in forma de umbrela, cu stamine lungi. Prefera locurile partial insorite si nu agreeaza solurile foarte umede. Va inflori din mai pana in septembrie. Se va curata permanent de florile ofilite pentru o inflorire abundenta si continua.

Plante perene de vara cu flori roz

1. Echinaceea arata foarte bine plantata in grup. Tulpina plantei se poate inalta pana la 80 cm, iar florile roz sunt asemanatoare ca forma, margaretelor. Are ca perioada de inflorire intreaga vara si inceputul toamnei. Se dezvolta bine in locuri semiumbrite si are nevoie de un pamant relativ fertil, de gradina. Nu suporta terenurile cu multa apa. Se poate inmulti prin butasi.

2. Lychnis (Barba imparatului) infloreste din iunie pana in septembrie. Este o planta gen tufa, care se poate inalta pana la 80 cm si care se simte bine in locuri insorite, dar si semiumbrite. Suporta mai bine un sol uscat decat un sol permanent umed. Inflorescentele, de un roz luminos, sunt grupate in varful tulpinilor, in forma de umbrela si sunt o mare atractie pentru fluturi. Se poate inmulti prin divizarea tufei.

3. Physostegia (Rachitica) este o planta in forma de tufa, care poate ajunge la inaltimi de 80 cm, si este foarte potrivita pentru plantarea in grupuri alaturi de alte plante. Infloreste din iunie pana in septembrie. Florile roz sunt grupate in forma de spic prelung si infloresc esalonat, in timp, incepand de la baza spicului. Nu este pretentioasa in ceea ce priveste solul, dar se va simti bine intr-un loc insorit. Nu va grabiti sa taiati plantele dupa perioada de inflorire, frunzisul se coloreaza frumos in rosu, toamna.

Se pot face astfel de combinatii de culori din aceeasi specie de planta, ale caror varietati infloresc in diferite culori, printre care roz si bleu, cum ar fi ajuga sau aster.

Sursa foto: Plant Lust

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *