Categorii
Intrebari de la cititori

Fisuri mari in placa de beton, ce se poate face?

Am inceput constructia unei case si am ajuns sa torn placa de beton. Am facut acest lucru pe 13 aprilie cand au fost peste 30 grade C. Inca din primele ore au aparut fisuri, cea mai mare fiind de 1 cm. Stiu ca sunt normale fisurile superficiale dar la mine picura in cateva locuri sub placa si multe zone cu lemnul ud. Nu am decofrat si nu stiu cum arata dedesubt. Din logica mea, nu are de unde sa vina apa decat din crapaturi. Ati intalnit astfel de cazuri si cum se poate remedia? Se poate ajunge la demolarea placii?


Intrebare de la Perescu, pe adresa redactiei: Fisuri mari in placa de beton, ce se poate face?

10 răspunsuri la “Fisuri mari in placa de beton, ce se poate face?”

Daca placa e bine armata nu vor fi probleme dar daca e facuta prost risti sa te trezesti cu ea in cap.Daca cel care a turnat placa nu a prevazut aceste efecte mai mult ca sigur ca nu a stiut nici sa faca armatura conform planului.Daca te hotarasti sa demolezi si sa refaci placa in totalitate vezi ca exista in depozite fibre metalice si de propilena cu care se armeaza orice tip de beton ptr a elimina microfisurile.Sant ieftine si iti poti face treaba cu cateva kg daca sant de ppr sau maxim 100 kg daca sant fibre metalice.Aceste fibre nu inlocuiesc armatura clasica daca nu e trecut expres in proiect

din pacate tot ce se poate face acum este sa observati atent daca se modifica fisurile. in cazul in care nu se misca mai mult decat atunci cand le-ati observat prima data aveti noroc, daca se crapa mai tare…………… e grav

Aceste probleme sunt generate in special de lipsa actiunii de compactare a straturilor din interiorul elevatiei . Daca nu s a compactat fiecare strat pt fiecare ~ 20 cm , dupa care sa urmeze urmatorul strat cu aceeasi compactare corecta aceste suprafete vor ,,lucra” si se vor lasa antrenand si placa oricat de bine armata ar fi ea .Cu ce ati umplut suprafetele interioare din elevatie ?
Pentru a rupe caapilaritatea apei care urca in sus se folosesc urmatoarele straturi de umplutura : pamant ,balast (se compacteaza usor ) ,sort piatra spalata 31-60 ,folie , armatura , polistiren extrudat. In acest fel veti avea o placa SANATOASA .
Decisive sunt si armaturile si modul lor de legatura care sustin si mentin rezistenta placii in ansamblu .
Caldura poate genera fisuri dar nu atat de mari dpmdv.

Prezentați aceasta problema unui inginer structurist cu experiență în domeniul construcțiilor civile sau unui diriginte de santi

Prezentați aceasta problema unui inginer structurist cu experiență sau unui diriginte de șantier de același calibru. Aveți nevoie de sfaturi de la experți în construcții. Ei va vor ajuta cu această problemă, cu o condiție :prezent

Prezentați aceasta problema unui inginer structurist cu experiență sau unui diriginte de șantier de același calibru. Ei vor da o soluție optima cu o condiție : prezentați toate detaliile tehnice ale execuției. Ceva sa omis sau nu sa executat corect. Acest tip de problema nu ar trebui să apară daca tehnologia de execuție ar fi respectata in totalitate.

Am lucrat la casa unui diriginte de șantier si sincer, am avut multe de învățat de la dumnealui. Am tot respectul pentru oamenii cu o pregătire net superioara mie personal.

Cu stima,
Fabricutza De Kasutze-Iasi
foreman_construct_building@yahoo.com

0747878812

Construim în Iasi

Parerea mea este ca betonul turnat ori nu a fost vibrat , ori a fost vibrat insuficient. Caldura de 30 grade intradevar are si ea o influenta , deshidrateaza betonul brusc iar in cazul in care acesta nu este vibrat apar acele fisuri destul de mari . Cum a spus si domnul Marian cautati un Ing. structurist sa vada exact despre ce este vorba si sa va dea solutia corecta (noi aici nu putem decat lansa niste pareri) sau luati-va un diriginte de santier ptr. a va coordona construirea corecta (mai dati niste bani in plus dar macar stati linistit ca nu-i pierdeti pe toti in zadar). E pacat de banii dumneavoastra sa-i irositi geaba , mai cu seama ca ati pornit-o cu stangul iar pana la final e cale lunga. Si inca un amanunt cauti sa lucrati cu echipe care au habar ce fac la locul de munca , nu apelati la novici care le stiu ei pe toate.

Inca un amanunt : eu cred ca si cofrajul nu a fost realizat corect si cu distante foarte mari intre scanduri , iar dumneavoastra ati pierdut o mare parte din laptele de ciment din beton. Iar daca asa ceva s-a intamplat aceea nu mai este placa de beton . Va fi doar niste beton necristalizat care conduce si la o diminuare a aderentei cu armatura. In aceasta situatie este recomandata returnarea placii de beton . Dar nu stim !? cum am spus sunt doar pareri. Pana nu vezi ce s-a intamplat la fata locului e greu sa-ti dai cu parerea. Poate fi si betonul achizitionat o problema (am mai intalnit situatii de gen) daca totul s-a respectat pana la acest punct (cofrare corecta si vibrare)!?

De vina e caldura nu consistenta cimentului practic apa s.a evaporat prea repede s.a uscat fortat cum se spune

Cauza principala este betonul. majoritatea „meseriasilor” adaugă apă în momentul turnarii pentru o mai ușoară manevrabilitate. De căzut plăcile nu cad dacă s-a facut o armare cat de cat corectă.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *