Categorii
Gradina

Gutuiul japonez (Chaenomeles japonica)

Gutui japonez arbust decorativ si fructifer


Gutuiul japonez face parte din familia Rosaceae, genul Chaenomeles, gen care cuprinde atat arbori cu inaltimea de pana la 5 metri, cat si arbusti ornamentali si/sau fructiferi, ce nu pot atinge decat inaltimi de pana la 3 metri.

Fructele, de regula, nu sunt comestibile, ei fiind plantati in gradini pentru elementul decorativ adus de florile frumos colorate in rosu, roz, alb sau portocaliu. Perioada de inflorire este la inceputul primaverii, martie-aprilie, fiind alaturi de Forsythia, printre primii arbusti care ne inveselesc gradinile.

Caracteristici generale ale gutuiului japonez

Cea mai raspandita specie de la noi este Chaenomeles japonica – Gutuiul japonez, arbust ornamental cu ramificare bogata si cu inaltimea de circa 1 metru. Florile rosii, grupate abundent pe ramuri, vin in contrast superb cu frunzele de culoare verde-inchis. Fructele acestui arbust seamana cu gutuile noastre, sunt insa mai mici si foarte acre, datorita continutului bogat in vitamina C. Ajung la stadiul de coacere tarziu, in toamna, octombrie sau chiar inceput de noiembrie.

Gutuiul japonez este decorativ si ca arbust plantat solitar, dar si in grup de cativa arbusti, sau ca gard viu.

Ingrijire si inmultire gutui japonez (Chaenomeles japonica)

Gutuiul japonez se poate dezvolta in orice fel de sol, dar pentru a obtine un arbust cu adevarat ornamental pentru gradina recomandat este sa-l plantam intr-un sol usor acid, care sa nu mentina apa in exces; este mai degraba rezistent la seceta. E necesar sa fie plantat intr-un loc insorit sau partial umbrit; cat mai multa lumina si razele soarelui vor face ca inflorirea sa fie mai abundenta. Este rezistent la frig, iernile de la noi nu-i pun probleme.

Este un arbust foarte putin pretentios, in ceea ce priveste ingrijirea. Dar, de dragul lui si pentru bucuria noastra de a avea un arbust cat mai aratos in gradina, ii putem da prin tundere o forma ingrijita si placuta coroanei si ii putem afana pamantul la radacina, adaugant chiar si fertilizant. Aceste operatiuni le putem face primavara, cand facem curatenia generala in curte si gradina. In cazul in care este plantat ca gard viu tunderea va fi mai serioasa, in functie de inaltimea si latimea la care ne dorim gardul.

Gutuiul japonez se inmulteste usor prin divizarea tufei. Daca tufa are lastari crescuti direct de la baza, se scoate si se despart lastarii cu o parte din radacina dupa care se planteaza; operatiune ce trebuie facuta la inceput de primavara.

Se mai poate inmulti prin marcotaj sau prin butasi, dar si prin seminte cultivate primavara.

Sursa foto: Allegro

2 răspunsuri la “Gutuiul japonez (Chaenomeles japonica)”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *