Categorii
Gradina

Liliacul de vara (Buddleja davidii) sau arbustul fluturilor

Buddleja Davidii mov arbustul ce atrage fluturiiLiliacul de vara este un arbust ornamental care se poate dezvolta sub forma de tufa bogata, lastareste abundent, sau sub forma de arbust solitar, daca este curatat permanent de lastari. Se poate inalta pana la 4-5 metri, iar diametrul tufei poate atinge chiar si 4 metri.


Are cresterea rapida si o perioada lunga de inflorire, ceea ce il plaseaza printre arbustii ornamentali preferati pentru decorarea gradinilor. Incepe sa infloreasca in iulie si continua pana la inceputul toamnei, fiind o adevarata atractie pentru fluturii multicolori si insectele iubitoare de nectar dulce.

Caracteristici generale ale liliacului de vara

Frunzisul este bogat, frunzele ovale, verde-inchis la culoare, lungi de pana la 25 cm.
Florile seamana cu cele de liliac. Sunt mici, grupate in forma de ciorchini, parfumate si sunt colorate in mov mai inchis sau mai deschis. Exista si specii cu flori rosiatice sau alb-rozalii, dar absolut toate atrag fluturii colorati.

Plantare si ingrijire liliac de vara (Buddleja)

Gasiti in magazinele de specialitate puieti de liliac de vara (Buddleja) la ghiveci, care se pot planta fara nici un fel de probleme, dupa ca ati tinut ghiveciul scufundat 15-30 minute intr-un vas cu apa la temperatura camerei. Plantarea se face toamna sau primavara.
Locul ales pentru plantare trebuie sa fie insorit sau partial insorit.

Nu are pretentii deosebite in ceea ce priveste solul, dezvoltandu-se bine si in soluri calcaroase. Important este ca solul sa nu retina apa in exces.

Arbustul fluturilor trebuie udat moderat, astfel incat sa aiba pamantul reavan, dar suporta si perioade scurte de seceta. Este rezistent si la frig, dar ar depasi mai usor iernile geroase daca ar avea tulpina musuroita la baza.

Operatia cea mai importanta in ceea ce priveste ingrijirea liliacului de vara este tunderea. Tunderea se face primavara, de preferat in aprilie pentru a fi siguri ca nu se mai intoarce gerul, care poate produce deteriorarea plantei. In primul rand se curata arbustul de ramurile uscate sau distruse de frigul iernii sau din alte cauze.

O tufa bogata cu flori abundente se formeaza numai daca este tunsa drastic. Tundeti tufa de liliac de vara la circa 50 cm inaltime, putin mai sus decat lastarii noi, care vor deveni in timp noile ramuri ale arbustului. Florile apar numai pe ramurile crescute in anul respectiv.

Inmultire liliac de vara (Buddleia)

Liliacul de vara sau arbustul fluurilor se inmulteste prin butasi lignificati sau semilignificati.

Sursa foto: Avito

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *