Categorii
Gradina

Mahonia Aquifolium – arbust ornamental tot timpul verde

Mahonia Aquifolium arbust ornamental mereu verdeMahonia aquifolium este un arbust ornamental de talie medie, cu crestere inceata, nu depaseste 1 metru inaltime, iar in diametru poate ajunge la 1,5 metri.


Caracteristici generale

Frunzele mahoniei, lucioase si cu spini pe margini, nu cad toamna, ele se inlocuiesc treptat, primavara, cu frunze noi, dand impresia unui arbust cu frunze permanent verzi. Toamna coloritul frunzisului devine rosu, marind aspectul decorativ al arbustului.

Florile acestui arbust sunt de culoare galbena, parfumate, dispuse in forma de spice ramificate, lungi de circa 8 cm, si incep sa se deschida in aprilie-mai. Fructele sunt grupate ca boabele de struguri, in forma de ciorchine si au culoarea neagra cu tenta albastra, brumate. Ajung la coacere in august-septembrie. Fructele mahoniei sunt amare in stare proaspata, dar se pot folosi la diverse preparate: gem, lichior etc. Atentie: semintele fructelor sunt toxice. Dar arbustul este cultivat in gradini indeosebi pentru efectul decorativ.

Plantare, ingrijire, inmultire Mahonia Aquifolium

Mahonia se planteaza toamna sau primavara. Achizitionati arbustii cu balot, cu pamant pe radacini, pamant care nu trebuie indepartat la plantare. Nu va speriati daca arbustul nou plantat isi pierde mare parte din frunze; se intampla adesea dupa operatia de transplantare, dar in scurt timp isi revine.

Solul trebuie sa fie bine drenat, reavan, nu suporta solurile baltite, este mai degraba rezistenta la seceta. Mahonia prefera un colt de gradina umbrit sau partial umbrit; ideal este sa aiba si cateva ore de soare pe zi, pentru o inflorire mai bogata. Este un arbust rezistent la frig, dar in iernile prea geroase isi poate pierde frunzele; nu aveti nici o grija, isi va reveni in primavara urmatoare.

Nu creste foarte mult in inaltime, dar are tendinta de a se dezvolta pe orizontala, asa ca la sfarsitul verii puteti recurege la tunderi de formare a coroanei; suporta bine tunderile.

Acest arbust ornamental se inmulteste prin seminte, butasi sau drajoni. Semintele, stranse dupa recoltarea fructelor se planteaza toamna direct in solul din gradina. Butasii, prelevati in iunie, iulie se planteaza in rasadnite, pana inradacineaza.

Drajonii sunt lastarii crescuti direct din radacina, care despartiti de planta si inradacinati vor da nastere la plante noi; cred ca este cea mai simpla metoda de inmultire. Plantele noi au nevoie de mai multa apa in primul an de viata. Pentru mentinerea umezelii in sol si pentru rarirea udarilor puteti mulci solul la baza arbustului cu frunze uscate sau cu iarba taiata.

Mahonia va decora gradina fie plantat solitar, fie plantat in grup ca gard viu inalt, sau scund, atat prin frunzisul rosu pe timpul toamnei, verde in restul anului, cat si prin florile galben-aurii si chiar prin ciorchinii de fructe brumate.

Sursa foto: Sadovoda

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *