Categorii
Gradina

Trandafirii cataratori, pentru pergole, garduri si ziduri imbracate in flori

trandafiri cataratori roz decor gard din lemn

Trandafirii cataratori sunt printre cele mai frumoase plante din gradina. Chiar daca gradina este de foarte mici dimensiuni, ei isi pot gasi cu usurinta loc, deoarece se dezvolta pe verticala si lasa liber spatiul de miscare sau loc pentru alte straturi de flori. Iar parfumul, abundenta florilor si diversitatea culorilor vor da gradinii nu numai farmec, ci si o nota de romantism.


Suporturi pentru sprijinul trandafirilor cataratori

Trandafirii cataratori au nevoie de suporturi puternice pentru a reusi sa urce, ei nefiind dotati, ca unele liane, cu organe speciale de prindere. Unele specii nu pot atinge decat lungimi ale ramurilor de pana la 2 metri, altele pot depasi usor lungimi de 5 metri. Pe masura ce arbustii de trandafir cresc, greutatea lor se mareste. Suporturile trebuie sa fie facute de la inceput in asa fel incat sa dea plantei posibilitatea sa se dezvolte. In cazul in care va fi nevoie sa ii ajustam pe parcurs o putem rani.

Trandafirii cataratori cresc rapid, au o perioada lunga de inflorire, o mare varietate de forme si culori ale florilor; toate acestea fiind calitati care ne ajuta sa realizam diverse aranjamente florale in gradina, sau sa transformam zone invechite, deteriorate sau nepotrivite, in spatii placute de relaxare sau pur si simplu placute ochiului.

Unde ii plantam?

– Un zid scorojit (dar numai daca are expunere spre sud sau sud-vest) poate deveni cel mai romantic punct al gradinii daca e imbracat in trandafiri cataratori. Pentru asta trebuie sa stim ca intre perete si trandafiri e recomandat sa existe o distanta de minim 50 cm. In caz contrar caldura emanata de zid ridica prea mult temperatura aerului in timpul zilei, marind astfel diferenta de temperatura intre zi si noapte, ceea ce atrage imbolnavirea arbustului.

– Un gard ponosit, pe care te-ai plictisit sa-l tot vopsesti, va capata o cu totul alta imagine imbracat in trandafiri.

– Intr-o gradina in care spatiul permite, se pot face arcade metalice, care imbracate in trandafiri se vor transforma in alei magice, unde te poti relaxa in liniste cu o carte pe o bancuta.

Pergolele, foisoarele sau terasele pot lua o infatisare deosebit de frumoasa imbracate in trandafiri cataratori. Cu imaginatie vei gasi multe moduri de a infrumuseta si colora gradina sau curtea; un arbore batran care nu prea mai are coroana bogata, un stalp nedorit care poate fi mascat etc.

Soiurile de trandafiri cataratori:

Exista soiuri care au o singura inflorire pe an si trandafirii remontanti care infloresc continuu toata vara pana la inceputul toamnei.

Iata cateva soiuri de trandafiri cu inflorire remontanta:

– Golden Showers infloreste din iunie pana in septembrie. Florile sunt mari, batute, de culoare galbena, iar arbustul poate atinge inaltimea de 3-5 metri.

– Paul Scarlet infloreste toata vara, chiar si in septembrie. Florile sunt de culoare rosu intens, batute, iar arbustul creste inalt de 3-5 metri.

– Climbing Iceberg infloreste pana in spetembrie. Florile sunt albe, batute, inaltimea arbustului ajunge la 3-4 metri.

– Manita cu aceeasi perioada de inflorire, 2-3 metri inaltime, flori de culoare roz intens.

Ingrijire si inmultire trandafiri cataratori

Trandafirii cataratori se dezvolta cel mai bine in soluri fertile, dar agreeaza si solurile mai nisipoase. Important este sa fie bine drenate. Plantarea se face toamna sau primavara dupa ce se incalzeste vremea. Este necesar sa aiba multa lumina, iubesc soarele.

Pot fi de mare ajutor in imbunatatirea calitatii infloririi ingrasamintele speciale pentru trandafiri, care se vor administra la inceputul primaverii si dupa primul val de inflorire.
Au nevoie de udare, astfel incat pamantul sa se mentina reavan.

Tunderile nu se aplica la acesti trandafiri. In primii 2-3 ani nu se tund, iar mai tarziu se curata de ramurile uscate sau prea batrane. Se pot aplica tunderi de forma in cazul ramurilor care deranjeaza imaginea de ansamblu la imbracarea pergolelor, foisoarelor, coloanelor etc.

In zonele cu ierni geroase se va musuroi pamantul la baza arbustului si pentru mai multa siguranta se poate proteja si partea aeriana a plantei.

Inmultirea trandafirului catarator se face usor prin butasi semilemnificati prelevati dupa prima inflorire si plantati direct in gradina. Acestia se acopera pentru protectie cu o sticla de plastic, care se va inlatura in anul urmator, in aprilie sau inceput de mai, in functie de vremea de afara.

Un răspuns la “Trandafirii cataratori, pentru pergole, garduri si ziduri imbracate in flori”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *