Categorii
Gradina

Trandafirii pitici – plante minunate pentru gradini, balcoane si terase

jardiniera cu mix de trandafiri piticiVa puteti imagina o gradina cu gazon verde, bine ingrijit, presarat ici colo cu tufe de trandafiri pitici cu flori viu colorate? Ce sentiment linistitor iti poate transmite atata simplitate si eleganta!


Trandafirii pitici sunt flori perene si sunt copii in miniatura ale trandafirilor obisnuiti. Ei sunt foarte putin pretentiosi comparativ cu fratii lor mai mari, in plus, au o perioada indelungata de inflorire si o gama variata de forme si culori ale florilor, ceea ce ii face foarte potriviti atat pentru cultivarea in gradini, cat si in ghivece sau jardiniere pentru balcoane sau terase.

Caracteristici generale ale trandafirilor pitici

Trandafirii pitici pot avea, in functie de soiuri, inaltimi de la 15 cm pana la circa 1 m. Se dezvolta in forme de tufe, iar diametrul, in cele mai multe cazuri, este aproximativ egal cu inaltimea plantei. Florile, uneori grupate, alteori solitare, sunt de diferite marimi, uneori ajungand la un diametru de 5 cm. De obicei nu sunt parfumate. Sunt colorate intr-o multime de culori si nuante de rosu (Starina, Domino), galben (Limesgold), portocaliu (Orange Meillandina), roz (Amulett, Pink Symphonie), alb (White Gem), rosu-portocaliu (Bessy), etc.

Plantare, ingrijire, inmultire

Cel mai bun moment de plantare pentru trandafirii pitici este toamna. Pamantul de gradina este foarte potrivit pentru buna lor dezvoltare, cu conditia sa fie bine drenat. Nu curatati radacinile de balotul de pamant inainte de plantare, operatie obligatorie si la plantarea in jardiniere sau la transmutarea anuala in ghivece mai mari.

Pentru a va bucura de tufe frumos dezvoltate si pline de flori este neaparat nevoie sa-i plantati in spatii luminoase, cu mult soare. Chiar daca sunt pitici, trandafirii au nevoie de multa apa. In perioadele foarte calde ale verii se vor uda zilnic; in restul timpului, numai atunci cand pamantul se usuca la suprafata. Nu trebuie, totusi sa ii inundati, nu suporta locurile baltite.

Tunderea acestor soiuri de trandafiri are rolul de a provoca cresterea noilor lastari si ca urmare, o inflorire mai bogata. Operatia se poate face primavara devreme, cand se poate modela coroana tufei, sau dupa prima perioada de inflorire. Indepartati si ramurile uscate cu aceasta ocazie. Florile ofilite se curata si ele permanent.

Fiind plante perene, trandafirii pitici rezista in gradini pe timpul iernii; in zonele cu ierni aspre e bine sa fie protejati prin mulcirea solului cu frunze si iarba uscate. Puteti inmulti tufele prin butasi de 10 cm, prelevati din varfurile tulpinilor, dupa perioada de inflorire si plantati in sol reavan, protejati de sticle de plastic.

Aceste flori perene se dezvolta foarte bine alaturi de gazon, care le creeaza un mediu benefic, dar se mai pot asocia si cu alte plante, precum sunt campanula, coniferele verzi, gen ienupar, sau arbustii ornamentali de inaltime mica sau medie, care sa nu-i puna in inferioritate. Plantati grupat, sunt foarte potriviti pentru borduri joase sau in amenajarea de covoare florale.

Plantarea trandafirilor pitici in ghivece si jardiniere

Plantati in ghivece sau jardiniere, au aceleasi nevoi ca si atunci cand sunt plantati in gradina: lumina multa, soare, udari permanente. Se vor dezvolta optim si vor inflori numai in balcoane sau terase expuse spre sud sau vest; lipsa de lumina ii va obliga sa creasca in inaltime, in cautarea ei, urmand ca aspectul tufei si inflorirea sa fie mult sub asteptari.

Substratul trebuie sa fie de buna calitate; pentru fertilizarea pamantului puteti folosi ingrasaminte speciale pentru plante cu flori; nu folositi ingrasamant in timpul iernii, pentru a-i asigura plantei perioada de odihna si refacere. Umiditatea aerului si aerisirea sunt importante. In mod normal trandafirii pitici infloresc de primavara pana toamna, ca si cei de gradina; nu trebuie sa fie fortata inflorirea pe timpul iernii. Perioada de repaus, cu udari mai rare, va da vigoare plantelor pentru anul urmator de vegetatie.

Sursa foto: Houseplants Guru

2 răspunsuri la “Trandafirii pitici – plante minunate pentru gradini, balcoane si terase”

Foarte frumoși trndafiri pitici si, ditlferite culori, imi plac la nebunie. M-ar interesa și pe mine în jur de 15 bucăți. Vreau sa-i plantez acum în martie e posibil? multumesc

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *