Categorii
Gradina

Verbena sau verbina – planta anuala cu o puzderie de flori

verbena hybrida floare anuala de gradina si balconVerbena (Verbena hybrida), urzicuta sau verbina, cum i se mai spune, este o planta anuala care poate fi plantata in gradina, ori in ghiveci pe balcoane sau terase. Este o floare ideala pentru a crea pete de culoare in gradini, iar pe balcoane sau terase arata superb in ghivece suspendate.


Verbena se dezvolta sub forma de tufa ramificata bogat, cu inaltimea ce poate atinge 50 cm la unele soiuri de gradina, sau circa 30 cm la soiurile curgatoare, de ghiveci. Florile mici, usor parfumate, sunt grupate in buchete de forma umbrelei si pot fi rosii, albe, albastre, lila, roz sau bicolore – rosii cu centrul galben. Infloresc abundent, iar perioada de inflorire este lunga, de la inceputul verii pana in septembrie.

Ingrijire si inmultire verbena (Verbena hybrida)

Verbena se planteaza in gradina in luna aprilie. Daca va doriti plante cu inflorescenta bogata va trebui sa-i asigurati un amestec de pamant fertil cu nisip, care sa nu mentina apa in exces. Un sol cu procent mare de huma ii va permite sa se dezvolte, dar inflorirea va fi saraca.

Si lumina joaca un rol foarte important in buna dezvoltare a verbenei. Daca va fi plantata intr-o zona a gradinii vazuta de soare in cea mai mare parte a zilei va inflori abundent. Umbra prelungita reduce considerabil numarul de flori.

Verbena este relativ rezistenta la seceta, excesul de apa poate duce la putrezirea radacinilor. Insa, in perioada de vara si in special dupa aparitia bobocilor si in perioada de inflorire are nevoie de o cantitate mai mare de apa. Daca solul este afanat si apa nu este retinuta in exces nu apar probleme. Este recomandat sa folositi de doua ori pe luna un fertilizant lichid pentru plante cu flori, diluat in apa cu care udati plantele.
Aceasta planta anuala se inmulteste prin seminte sau prin butasi.

Butasii de 7-8 cm se recolteaza toamna, in septembrie din varfurile ramurilor verbenei. Se planteaza in pamant fertil si sunt pastrati intr-o incapere luminoasa pana le dau radacini si apar noile plante. La inceputul lunii Mai se pot planta in gradina. Pentru formarea unei tufe bogate li se taie varfurile.

Semintele se planteaza la inceputul primaverii, dar nu direct in gradina; pana apar plantele se tin in interior, urmand ca plantarea definitiva sa fie facuta tot in luna mai.

Sursa foto: DS Cole Growers

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *