Categorii
Gradina

6 flori perene spectaculoase pentru gradini cu soluri pietroase si rocarii

1-aranjament cu pietre si plante perene rezistente la seceta in gradina


Florile perene prezentate in continuare, de talie mica, firave la prima vedere, sunt fascinante pentru determinarea si hotararea cu care s-au adaptat si traiesc in conditii aspre. Mai mult chiar, sunt spectaculoase prin bogatia si coloritul viu al florilor, adeverind sintagma – Esentele tari se tin in sticlute mici.

1. Arenaria montana este o floare perena care nu depaseste 20 cm inaltime, dar se poate intinde pe sol pe un diametru de 30 cm, formand adevarate covoare. Are un aspect general delicat; frunzele sunt lungi si inguste, iar florile sunt albe cu discul central galben. Contrar aspectului este o planta foarte rezistenta atat la seceta cat si la frig; nu numai ca trece cu bine peste iarna, dar isi pastreaza frunzele verzi tot anul. Infloreste primavara-vara. Agreeaza si se dezvolta bine in soluri nisipoase, fara multa umezeala, cu mult soare. Arata spectaculos plantata ca borduri pe langa alei serpuite din pietre, sau in amenajari de stancarii. Arenaria se inmulteste prin seminte si are tendinta de extindere in spatiu foarte accentuata.

2. Gusa porumbelului este o floare care face parte din genul Silene, gen care cuprinde circa 500 de specii perene sau anuale. Este o planta inalta de 10-25 cm, cu inflorire abundenta in lunile mai-iunie. Florile sunt colorate in roz, alb sau albastru. Nu are pretentii la un sol fertil, important este sa fie bine drenat. Iubeste soarele. Se inmulteste prin seminte plantate in aprilie, urmand ca in octombrie plantutele sa fie mutate in gradina. Pe timpul iernii se protejeaza cu straturi de frunze uscate. Este o floare foarte potrivita pentru decorarea rocariilor sau gradinilor cu sol pietros.

3. Lilicel (Iberis sempervirens) – planta verde tot timpul anului, cu flori albe, parfumate din aprilie pana la inceputul verii. Lilicelul este o floare perena care se dezvolta foarte bine in conditii aspre de soluri sarace, pietroase, rocarii. Creste sub forma de tufa scunda, 30-40 cm, in soluri uscate, care nu mentin apa, unde sa se poata bucura de mult soare. In perioadele lungi de seceta si caldura nu uitati sa o udati macar o data pe saptamana. Primavara se tund ramurile de la baza pentru o dezvoltare armonioasa a tufei. Permanent se curata florile ofilite.

Lilicelul se obtine din seminte, iar dupa maturizare se poate inmulti prin butasi sau prin divizarea tufelor. Este o floare ideala pentru acoperirea solului pietros, sau ca fundal pentru flori mai inalte, rosii, violet, albestre.

4. Brumareaua (Phloxul pitic) este o planta perena taratoare, verde tot timpul anului, foarte rezistenta la frig. Nu depaseste 10 cm in analtime, dar din aprilie pana tarziu in vara imbraca solul cu o bogatie de flori rosii sau albe. Se dezvolta bine la soare, in orice sol cu conditia sa fie mai degraba uscat decat sa retina apa in exces. Phloxul pitic va inflori abundent daca i se ciupesc varfurile ramurilor. Se inmulteste prin seminte sau prin divizarea tufelor. Este o planta ideala pentru imbracarea zidurilor, pentru amenajari de rocarii sau pentru gradini cu multa piatra.

Citeste si: Covor din flori perene pentru gradina.

5. Lana caprelor (Cerastium tomentosum) este o planta perena de numai 15 cm inaltime, dar cu o tendinta mare de intindere si acoperire a solului si cu o inflorire abundenta in lunile mai-iunie. Florile sunt de culoare alba. Este foarte decorativa chiar si in perioadele in care nu infloreste datorita frunzisului verde-argintiu. Nu este pretentioasa in ceea ce priveste solul, fiind foarte potrivita pentru gradinile pietroase si rocarii. Prefera solul uscat, fiind rezistenta la seceta; nu se uda decat in perioadele foarte calde si secetoase. Se dezvolta bine in spatii insorite. Este rezistenta si la frig, trece cu bine peste iernile de la noi. In schimb apa in exces, terenurile baltite ii pot crea probleme grave.

Cerastium se obtine usor din seminte, care se pot planta chiar direct in gradina, primavara devreme si se poate inmulti prin divizarea tufelor dupa ce ajunge la maturitate.

S-ar putea sa gasesti interesante si informatiile din urmatorul articol: 5 plante perene de vara cu flori minunat colorate.

6. Sapunarita (Saponaria ocymoides) este una dintre florile perene cele mai potrivite pentru gradinile pietroase si rocarii. Infloreste abundent in lunile iunie-august. Florile sunt parfumate si colorate in roz intens spre rosu. Saponaria, inalta de numai 10-15 cm, este o planta foarte rezistenta; pentru ea pare a fi o provocare sa creasca in soluri dificile, printre pietre si sa se dezvolte cu rapiditate.

Saponarita se inmulteste prin seminte. Perioada de insamantare este aprilie-iunie, inflorirea producandu-se in anul urmator. Solul potrivit pentru dezvoltarea saponariei este unul nisipos si bine drenat. Are nevoie de soare pentru o inflorire de calitate.

Sursa foto: Arnica Landscaping

Un răspuns la “6 flori perene spectaculoase pentru gradini cu soluri pietroase si rocarii”

Bună ziua,
Ce tip de vopsea se foloseste pentru vopsirea cauciucurilor si ce culori imi recomandati pentru niste cauciucuri pe care vreau sa le pun la niste trandafiri in fata blocului?
Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *