Categorii
Gradina

Ageratum – flori anuale de vara in gradina

Ageratum sau Pufuleti flori anuale de gradinaInca mai poti cultiva plantute de ageratum in gradina. Sunt flori anuale care dau un plus de farmec prin colorit si abundenta infloririi. Plantele sunt mici de statura, circa 15 cm, dar se ramifica bogat si dezvolta multe flori de culoare albastru-violet, asemanatoare unor umbrele, cu numeroase petale subtiri, de unde li se mai spune si pufuleti.


Mai rar, florile de ageratum, pot fi si rosii, roz sau albe. Au un aspect deosebit plantate in grupuri, ca pete de culoare in amenajari florale, dar si ca borduri imprejmuitoare de alei. Au o perioada lunga de inflorire, din iunie pana spre sfarsitul toamnei. Sunt originare din Americia de Sud, unde clima le permite sa traiasca si pe timpul iernii in gradini, fiind tratate ca flori perene. La noi se cultiva ca flori anuale.

Plantare si ingrijire ageratum

Ageratum se planteaza in aprilie-mai in gradina, dupa ce se incalzeste vremea, la distanta de circa 25 cm intre plante. Se pot cultiva si seminte in februarie-martie, dar in ghivece tinute in interior pana la plantarea in gradini.

Pamantul bogat in substante organice este preferatul pufuletilor. Pentru flori multe si frumoase se vor alege locuri insorite sau partial insorite. Se uda moderat, cu grija la frunze, care nu trebuie stropite, pentru ca exista pericolul de mucegaire.

Plantele vor avea un aspect placut si ingrijit, dar si o inflorire abundenta, daca le vom curata permanent de florile uscate. Se poate folosi la doua, trei saptamani un fertilizant lichid pentru stimularea infloririi si revigorarea plantelor.

Inmultirea pufuletilor

Ageratum se inmulteste simplu prin seminte. In februarie-martie se insamanteaza in ghivece tinute la o temperatura de 16 grade, la semiintuneric, intr-un pamant imbogatit cu compost. In momentul in care plantele au rasarit se pot expune la lumina, iar pe masura ce cresc, se inlatura lastarii crecuti lateral. In aprilie-mai se pot cultiva in gradina.

Pufuletii se mai pot inmulti si prin butasi, prelevati din lastari, in iunie. Se planteaza in vase mai inalte acoperite cu folie si in momentul in care le apar frunze noi inseamna ca au prins radacini si se pot planta in locurile alese din gradina.

Sursa foto: Gardening Know How

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *