Categorii
Gradina

Amenajeaza un colt luminos in gradina cu Rudbeckia si Physostegia

1-Rudbeckia flori perene galbene


Daca stii ca in septembrie te cuprinde nostalgia dupa vara ce a trecut, pregateste-ti din timp un colt de gradina plin de lumina, cu Rudbeckia (Bulgari de soare) si Physostegia (Rachitica).

Rudbeckia si Physostegia sunt doua plante perene, originare din continentul american care infloresc pe la mijlocul verii si dureaza pana la inceputul toamnei in frumoase nuante de galben, alb si roz.

Caracteristici generale ale Rudbeckiei

Rudbeckia este o planta gen tufa, robusta, inalta de 1-1,5 m, cu un diametru ce poate atinge 70-80 cm. Florile acestei plante sunt numeroase si deosebit de frumoase, seamana cu florile de margareta, numai ca sunt galbene si au centrul foarte inchis la culoare, aproape negru, de unde i se mai spune si Suzana Ochi Negri sau Margareta glorioasa. Infloreste din august pana in septembrie, iar florile rezista deschise timp de 4, chiar 5 saptamani. Nu are pretentii in ceea ce priveste solul, in schimb locul de plantare trebuie ales astfel incat sa fie insorit cea mai mare parte din zi.

Nevoia de apa este moderata, mai mare fiind in perioada de crestere a plantei si in zilele toride de vara. Cred ca stiati ca udarea plantelor de gradina se face dimineata sau seara, in functie de timpul disponibil, in nici un caz in toiul zilei, in special in zilele calduroase, cu soare, cand plantele pot suferi arsuri.

Curatati permanent planta de florile care se ofilesc, pentru un aspect placut al tufei.
Rudbeckia se obtine din seminte presarate direct pe sol in aprilie, sau prin divizarea tufelor. Daca solul unde urmeaza sa fie plantata este unul usor, nisipos si drenat puteti efectua divizarea tufelor toamna, daca solul este greu si mentine apa, e mai bine sa faceti divizarea primavara. Excesul de apa din timpul iernii poate dauna radacinilor.

Informatii despre Physostegia

Physostegia (rachitica) este ca si Rudbeckia, una dintre florile de vara care ne coloreaza gradina pana la inceputul toamnei, din iulie pana in septembrie. Creste repede, tufele formate de ea ajung la inaltimi de 70-80 cm si circa 40-50 cm diametru. Florile se dezvolta in varful tulpinilor sub forma de ciorchini lungi de 20-30 cm si pot fi de culoare alba sau roz.

Physostegia nu are pretentii speciale legate de solul unde va fi plantata. Are nevoie de multa lumina si preferabil este sa fie plantata in locuri insorite sau umbrite cat mai scurt timp din orele zilei. La umbra inflorirea va fi de slaba calitate. Nevoia de apa este moderata, dar ca si Rudbeckia, trebuie udata des in perioada de crestere si pe timpul verii, cand caldura e in toi.

Dupa ce ia sfarsit perioada de inflorire puteti tunde tulpinile Physostegiei aproape de suprafata solului, iar pentru mai multa siguranta mulciti solul pe timpul iernii cu frunze uscate si iarba ramasa de la tunsul gazonului. Primavara puteti desparti tufele de physostegia, pentru inmultirea plantelor.

Rudbeckia si Physostegia sunt plante de gradina care arata foarte bine plantate in grupuri mai mari sau mai mici. Combinatia de culori, galben, alb, roz, oferita de aceste flori, forma pe care o dati petelor de culoare, intersectarea culorilor etc, trebuie sa fie creatia imaginatiei si gustului fiecaruia dintre voi.

Sursa: About Garden

2 răspunsuri la “Amenajeaza un colt luminos in gradina cu Rudbeckia si Physostegia”

Buna ziua! Va urmaresc si citesc tot ce pot din cele scrise de dvs. Sunt in amenajarea unei case cu etaj si as dorii sa-mi dati cateva sfaturi. Parterul casei este compus din hol, baie, bucatarie open -space, living impartit in loc de luat masa si sufragerie, delimitat cu o treapta de nivel. Cum ma sfatuiti sa aleg pardoseala? Eu as opta pentru parchet peste tot, inafara de baie, binenteles. Sa iau mai multe culori sau modele? Mobila de bucatarie vreau sa fie alba lucioasa, iar cela 3 randuri de faianta din bucatarie este de gri deschis, gen marmura. Mentionez ca la etaj am pus in 3 dormitoare si hol acelasi model de parchet, iar scara interioara deschisa este cu gresie si coboara la locul de servit masa. Am omis sa mentionez ca intrarea principala este prin hol, dar este intrare si din spate din terasa in sufragerie (usi mari de termopan) si pe la mijlocul casei, pe la locul de servit masa ( usa mare de termopan. Toate intrarile au terase si trepte placate cu aceeasi gresie. Astept cu interes sfaturile dvs. Va multumesc

Buna, Carmen si bine ai venit in comunitatea casadex.ro 🙂

Chiar daca poate suna prea categoric raspunsul meu, iti voi spune sa elimini gandul de a foosi mai multe modele de parchet in aceeasi casa. O casa, fie ca are un nivel sau mai multe, este un intreg si trebuie tratat ca atare. La fel cum sunt convinsa ca ai ales acelasi model/culoare de tamplarie la toate ferestrele casei, la fel trebuie sa procedezi si cu parchetul. Asa ca achizitioneaza si monteaza acelasi parchet ca cel pe care il ai deja la etaj si treci cu incredere la urmatoarele etape de amenajare 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *