Categorii
Gradina

Arctotis, Margareta africana, floare anuala de gradina

Margareta africana floare anuala de gradinaArctotis face parte din familia Asteraceae si este originara din sudul Africii, de aici ii provine si numele sub care este cunoscuta: margareta africana. Este o floare anuala care creste sub forma de tufa ramificata de la baza si aduce un plus de frumusete straturilor de gradina amenajate in combinatie cu alte flori, cu toate ca nu depaseste inaltimea de 30-40 cm.


Caracteristici generale ale Margaretei africane

Margareta africana este foarte decorativa si plantata solitar sau ca borduri, prin eleganta tufei cu frunzele lobate, grupate in forma de rozeta, de culoare verde-argintie, dar, in special prin florile albe cu marginile colorate intr-o nuanta abia vizibila de liliachiu si cu discul central de un albastru rece, metalizat, intesat de stamine, marginit de o dunga galbena.

Florile, multe la numar, se deschid in varful tulpinilor dimineata si se inchid seara si in zilele mohorate cu nori intunecati pe cer. Perioada de inflorire este foarte lunga, din iunie-iulie pana spre inceputul iernii cand dau primele ingheturi, motiv in plus pentru care merita plantata in gradina.

S-au obtinut hibrizi de Arctotis in ultimul timp, cu flori de culori rosii, galbene, portocalii sau roz.

Plantare si ingrijire

Margareta se obtine din seminte cultivate direct in gradina la sfarsitul lunii aprilie, daca vremea este calda, dar mai sigura este plantarea in luna mai. Semintele se pot cultiva si in ghivece, mai devreme, urmand ca in luna mai plantutele sa fie mutate in gradina, la distante de 25-30 cm intre ele. Incoltesc in doua saptamani de la insamantare.

Se dezvolta bine in orice sol de gradina, care poate fi si mai sarac in substante nutritive. Preferatul ei, insa, ar fi un sol nisipos si bine drenat. Nu suporta solurile care mentin apa in exces, fiind mai degraba rezistenta la seceta. Totusi o udare regulata, dar nu exagerata, ci numai in momentul cand se usuca pamantul la suprafata, va face ca planta sa infloreasca abundent, sa arate ca aspect general mai bine, iar perioada de inflorire sa fie mai lunga.

Sursa foto: Indulgy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *