Categorii
Gradina

Banutei, flori perene de vara

Banutei Bellis perennis flori perene de gradina

Bellis perennis este o floare perena cunoscuta sub multe alte nume: banutei, paralute, nasturasi, care se inmulteste foarte usor, este rezistenta, nepretentioasa si infloreste din timpul primaverii pana in toamna.


Este de talie mica, nu depaseste 10-15 cm. Frunzele sunt grupate in forma de rozeta aproape de sol, la baza plantei, iar in varful tulpinilor se ivesc florile cu petalele dispuse in jurul unui disc de culoare galbena, ca la margarete numai ca sunt mult mai mici, de 3-5 cm in diametru. Florile pot fi colorate in roz, alb, galben, lila, rosu, sau pot fi bicolore, alb cu marginile roz sau lila. Asa mici cum sunt nu pot trece neobservate in gradini, fie ca borduri, fie ca pete colorate in mozaicuri florale, fie ca benzi delimitatoare in ronduri. Am vazut undeva banutei risipiti in gazon; aratau superb, dar ma intreb ce se intampla cu ei in momentul tunderii gazonului. E adevarat ca au tulpini cu flori in diverse stadii de crestere, care, probabil dau nastere florilor pana la urmatoarea tundere a gazonului.

Ingrijire si inmultire banutei (Bellis perennis)

Pamantul in care se pot cultiva banuteii trebuie sa fie un pamant de gradina cu fertilitate moderata, care sa nu balteasca, sa nu retina apa in exces. Au nevoie de lumina, de aceea se vor alege pentru plantarea lor spatii insorite. Nu se uda prea des, numai atat cat sa se pastreze pamantul reavan, le dauneaza surplusul de apa.

Sunt plante rezistente pe timpul iernii, primavara puteti avea surpriza sa aveti mai mute plante, care rasar din seminte cazute pe sol.

Banuteii se inmultesc prin seminte sau prin despartirea tufelor. Inmultirea prin seminte se face in iulie sau august, direct in gradina. Daca plantele sunt prea dese se raresc, lasand intre ele distante de 15-20 cm. Despartirea tufelor se face primavara sau vara; se poate face chiar si atunci cand plantele sunt imbobocite sau inflorite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *