Categorii
Gradina

Cactusii – plantare, ingrijire si inmultire

cactus de apartament inflorit


Cactusii fac parte din familia Cactaceae si sunt originari din America de Sud. Au o vechime in natura de zeci de milioane de ani si in prezent se cunosc peste 200 de genuri care includ circa 2500 de specii.

S-au dezvoltat intr-o mare varietate de forme, care de care mai ciudate si pot avea inaltimi de numai cativa centimetri sau de 10-20 metri.

Caracteristici generale

Sunt cactusi care traiesc in desert, in conditii de seceta si soare si sunt cactusi care traiesc in paduri tropicale, ei preferand umezeala si umbra. Cei de desert sunt plante mai deosebite, cu crestere lenta, care au suferit transformari majore pentru a reusi sa vietuiasca in conditiile climatice deosebit de grele ale desertului: soluri aride, temperaturi ridicate si perioade lungi de seceta. Lipsa de apa, in primul rand, a dus la disparitia frunzelor si la transformarea lor in spini, reducand, astfel, cantitatea de apa eliminata de planta prin transpiratie. Spinii au si rol de aparare.

Numai 2 genuri de cactusi continua sa aiba frunze: Pereskia si Pereskiopsis. Tulpinile sunt suculente si sunt adevarate depozite de apa, de unde cactusii se mai numesc Fantana desertului sau Camila verde. Ele indeplinesc si functia de fotosinteza in lipsa frunzelor. Florile sunt foarte variate ca marime, forma si culori, alb, galben, rosu, albastru, unicolore sau pestrite si, multe dintre ele, deosebit de frumoase. Din pacate florile au o durata scurta de viata, de la cateva ore, pana la cateva zile.

Ingrijirea cactusilor

Cactusii (Copiii soarelui) au nevoie de multa lumina si soare. Ghivecele cu cactusi vor fi asezate la ferestre indreptate spre sud. Le place caldura, iar pe timpul verii se vor simti foarte bine daca vor fi scosi pe terase sau balcoane insorite in mare parte din zi.

Pamantul nu trebuie sa fie unul fertil. In mediul lor natural aceste plante s-au dezvoltat in soluri ostile, sarace in humus, pietroase sau formate din resturi de roci vulcanice. Un pamant fertil nu va incuraja inflorirea ci numai dezvoltarea plantei, ca volum. Ghiveciul este de preferat sa fie de mici dimensiuni. Transplantarea plantei se face rar, la intervale de 4-5 ani.

Temperaturile ridicate din timpul verii sunt pe placul cactusilor, ei fiind obisnuiti in zonele de origini cu temperaturi de peste 50 de grade. Iarna, cand sunt tinuti in interior, ar fi bine ca temperatura sa nu depaseasca 10 grade.

Cactusii nu au nevoie de foarte multa apa. Udarile se vor face vara o data pe saptamana, se vor rari toamna, in timp ce iarna, cactusii se vor uda o data pe luna. Daca nu li se asigura perioada de repaus in timpul iernii, cactusii nu vor inflori anul urmator.

Cum pot fi inmultiti cactusii

Inmultirea se face prin seminte sau prin butasi. Semintele se planteaza primavara, in vase scunde, iar dupa 7-8 luni plantele se muta in ghivece mici. Cactusii se dezvolta bine in pamant putin.

Prin butasi putem obtine plante mai repede si mai sigur. Butasii – lastari de pe ramuri mai dezvoltate sau de la baza plantei – se taie la sfarsitul primaverii sau inceputul verii, se pastreaza in locuri uscate pana li se cicatrizeaza ranile, dupa care se planteaza.

Dintre genurile mai cunoscute de cactusi de desert sunt genul Opuntia, din care face parte si Limba soacrei, cu flori galbene, portocalii sau rosii, genul Espostoa cu tulpinile acoperite de o retea de fire albe, ca o lana, genul Gymnocalycium cu flori mari, viu colorate in rosu, alb, argintiu, galben, genul Astrophytum foarte longeviv, cu flori mari, in varful trunchiului de forma sferica, genul Escobaria cu flori mici de culoare roz etc.

Sursa foto: ProPlants

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *