Categorii
Gradina

Caryopteris, flori cu parfum de toamna

Caryopteris heavenly blue arbust ornamental cu flori albastreCaryopteris cladonensis este un arbust ornamental de talie mijlocie, care poate atinge o inaltime de 1-1,2 metri. Este un arbust peren, dar la noi, iernile fiind mai aspre decat in tarile lui de origine, China, Japonia, poate suferi grav din cauza frigului de afara. Cel mai bine este sa-l plantati in ghivece mari pentru a fi mutat mai usor in interior de la sfarsitul toamnei pana in aprilie, mai.


Caryopteris heavenly blue (Barba albastra) este soiul cel mai spectaculos prin intreg aspectul, dar in special prin multitudinea de flori. Se dezvolta ca tufa compacta, bogat ramificata si infloreste abundent din iulie-august pana in septembrie, chiar octombrie. Frunzele sunt ovale, verzi argintii si placut mirositoare, apropiat mirosului de levantica, iar florile micute, au o culoare superba de albastru-violet si sunt grupate in ciorchini pe toata lungimea ramurilor.

Ingrijire si inmultire caryopteris

Caryopteris nu este un arbust pretentios. Se dezvolta bine in orice fel de pamant de flori. Important este sa asigurati un drenaj bun ghiveciului prin asezarea la baza a unui strat de pietris. Locurile lui preferate sunt locurile insorite. Va da un plus de frumusete si va pune in valoare un trandafir catarator cu flori portocalii sau roz, de exemplu, trandafirii fiind si ei mari iubitori de soare si lumina.

Nu necesita udari foarte dese decat in primul an de viata, cand are o crestere destul de rapida, altfel, numai atunci cand pamantul este uscat la suprafata. Neaparat trebuie tuns primavara. Tunderea se face drastic, se lasa chiar mai putin de o treime din lungimea ramurilor. Numai asa veti avea o tufa compacta si flori mai numeroase. Asta pentru ca florile se dezvolta numai pe ramurile nou-crescute.

Iarna, isi pierde frunzele si intra intr-o binemeritata perioada de repaus. Poate fi pastrat in incaperi mai putin incalzite si va fi udat numai o data sau de doua ori pe luna. Am cunostinte care au lasat arbustul in gradina pe timpul iernii, dar plantat direct in sol, nu in ghiveci (in ghiveci sigur nu rezista). Nu au iesit cu bine din iarna in toate cazurile. Daca iarna este mai blanda sau locul de plantare este ferit de curenti si vant, puteti avea noroc. Dar riscul poate fi mare. Pe de alta parte, plantat in ghiveci, caryopteris poate fi asezat pe terase sau i se poate schimba locul in gradina oricand doriti.

Caryopteris se inmulteste usor prin seminte. Semintele cazute pe pamant dau nastere plantelor noi. Se poate inmulti si prin butasi, care se pun la inradacinat protejati de sticle de plastic.

Sursa foto: Shop Monrovia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *