Categorii
Gradina

Ce flori mai putem planta in gradina in luna mai

gradina frumoasa cu o multime de flori de varaSuntem aproape de sfarsitul lunii mai si vara pare inca departe din cauza vremii de afara. Ploile si frigul nu prea ne-au indemnat sa ne ocupam de plantarea florilor in gradina. Mai avem ceva timp, nu prea mult, sa plantam flori de vara pe langa casa. Si pentru ca este destul de tarziu putem recurge la rasaduri, pe care le gasim din belsug la magazinele de specialitate sau in piete.


Iata cateva idei pentru gradini vesele si colorate:

1. Begonii de gradina – sunt flori anuale de talie mica, dar care infloresc din mai pana in octombrie. Florile pot fi de culoare rosie, roz sau alba. Se dezvolta bine in solul de gradina, atat in locuri insorite cat si in locuri partial umbrite. Tufele pot ajunge la un diametru de 30 cm, deci vor fi plantate distantat. Udarea se va face moderat, mai des in zilele caniculare, seara sau dimineata.

2. Craitele – flori anuale foarte putin pretentioase, infloresc din mai pana spre sfarsitul toamnei. Florile sunt batute sau simple, colorate in galben, portocaliu, caramiziu. Craitele cresc bine in orice fel de sol cu conditia sa nu mentina apa in cantitati mari, preferand perioade scurte de seceta. Infloresc frumos daca au parte de soare mai multe ore pe zi. Tufele de craite se ramifica de la baza si este necesar ca intre plante sa fie lasate la plantare distante de 25-40 cm.

3. Sangele voinicului – este o floare mai rar intalnita in gradini, inalta de pana la 15 cm, cu frunze inguste si flori mici de culoare intensa, rosu-sangeriu, grupate in varful tulpinilor in forma de ghem oval. Creste in soluri aride, in stancarii, expuse la soare, dar se poate cultiva si in gradini, nefiind deloc pretentioasa. Infloreste din mai pana in august, septembrie si are un parfum puternic asemanator aromei de vanilie.

4. Petuniile – sunt florile anuale cel mai usor de ingrijit si cel mai des intalnite in perioada verii, atat pe balcoane sau terase, cat si in gradini. Varietatea de culori si de forme fac petuniile atat de populare. Pot fi sub forma de tufe, pot fi curgatoare, cu flori colorate in alb, rosu, mov, roz, simple sau batute. Infloresc din mai pana toamna tarziu. Petuniile sunt rezistente la seceta, infloresc abundent daca sunt plasate in locuri insorite si se dezvolta bine in solurile nisipoase.

5. Garofitele de gradina – sunt flori perene cu inflorire din mai pana in iulie. Florile pot fi colorate in mov, alb sau roz. Garofitele se simt bine la soare, dar suporta si locurile partial insorite. Au nevoie de un sol care sa nu mentina prea multa apa. Pot creste pana la 30 cm inaltime si arata bine plantate in grupuri. Se inmultesc foarte usor prin autoinsamantare, astfel ca de la an la an grupul de garofite din gradina va fi din ce in ce mai mare.

6. Creasta cocosului – flori anuale foarte decorative prin formele si culorile inflorescentelor. Pot creste pana la inaltimi de 60 cm. Florile sunt variat colorate: pot fi rosii, galbene, portocalii, mov sau albe. Creasta cocosului se dezvolta bine si in soluri sarace, nisipoase, dar cu conditia sa fie bine drenate. Sunt mari iubitoare de soare.

7. Margaretele – sunt flori perene, inalte de pana la 1 m, nu foarte ramificate. Infloresc din iunie pana in septembrie, florile binecunoscute sunt albe la culoare cu centrul galben. Se dezvolta bine in pamantul de gradina, au nevoie moderata de apa si cresc bine atat la soare cat si in semiumbra. Sunt foarte usor de ingrijit si arata spectaculos plantate in grupuri alaturi, de maci, dand gradinii un aer de poiana inflorita.

8. Coreopsis – sunt flori anuale sau perene, in functie de soiuri, de talie mica, circa 20-50 cm, cu 30-40 cm diametru. Invioreaza gradina cu florile lor de culoare galbena, unele dintre ele avand petalele colorate in rosu sau maro la baza. Infloresc din iunie pana in septembrie. Nu sunt pretentioase in privinta solului, cresc la fel de bine si la soare si in locuri partial umbrite, iar nevoia de apa este moderata.

9. Mixandrele – flori anuale foarte parfumate. Parfumul se simte puternic, in special seara si in zilele noroase sau mai racoroase de vara. Infloresc de la inceputul verii pana toamna. Sunt flori inalte de pana la 50 cm colorate in mov, galben, roz, alb, rosu. Prefera un sol fertil si bine drenat, locuri insorite sau cu umbra putina si infloresc abundent in zilele umede si racoroase. Se planteaza la distante de circa 30 cm una de alta. Nu se uda decat dimineata; cantitatile de apa nu trebuie sa fie mari, existand pericolul de putrezire a radacinilor.

10. Florile de piatra – recunosc, unele dintre florile mele preferate. Sunt foarte decorative, cu toate ca sunt flori de talie mica prin culorile stralucitoare: galben, portocaliu, rosu, alb, crem. Sunt flori anuale, dar se autoinsamanteaza. Sunt foarte putin pretentioase in ceea ce priveste conditiile de mediu si ingrijirea. Traiesc in soluri sarace, nisipoase, pietroase, sunt rezistente la seceta, dar daca sunt udate in serile foarte calde vor inflori abundent. Florile se deschid numai in timpul zilei, iar in zilele foarte innorate raman inchise. Iubesc mult soarele. Infloresc din iunie pana toamna.

Sursa foto: Todo Paisajes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *