Categorii
Gradina

Coloreaza-ti gradina sau terasa casei cu aceste flori anuale de vara

1-mix de Pufuleti sau Ageratum flori anuale de varaCerul saruta pamantul prin ploaie. Pamantul saruta cerul prin flori. Spune Rabindranath Tagore intr-un eseu.
Cum ar fi viata fara culori? Dezolanta. Este uimitor cum poate prozaicul pamant sa ne ofere atata varietate de forme de flori, arbusti, arbori, dar mai ales atata varietate de culori, de atatea mii de ani. Cuvintele lui Tagore mi se par cea mai buna explicatie.


O gradina, o terasa, un balcon cu flori anuale colorate, ne schimba in bine starea de spirit cu atat de putin efort. Incercati cu cateva dintre florile propuse mai jos:

1. Ageratum (Pufulet) – plante inalte de 20-30 cm, cu aspect de tufa densa, cu nenumarate flori mici grupate in buchetele in forma de umbrela. Cele mai multe soiuri au florile in nuante de albastru, dar unele soiuri pot avea flori albe sau roz.

Ageratum se obtine din seminte plantate in februarie in ladite, tinute in interior pana in luna mai, cand vremea calda se stabilizeaza si plantutele se pot muta in gradina. Nu sunt deloc pretentioase, au nevoie numai de lumina si soare. Prefera seceta, apa in cantitati mari nu face decat sa dezvolte plantele si sa reduca inflorirea. Suporta bine tunderea de modelare si ca atare, plantate in grupuri, sunt foarte potrivite la amenajarea bordurilor, sau a petelor de culoare in covoare florale.

2. Carciumareasa (Zinnia elegans) – flori anuale inalte de 30-80 cm, des intalnite, in special in gradinile rustice, merita sa fie cultivate pentru bogatia de forme si culori vii ale inflorescetelor simple sau batute: rosu, roz, siclam, galben, portocaliu etc.

Se dezvolta foarte bine in pamantul de gradina. Plantata in locuri cu multa lumina si soare va inflori continuu pana toamna, iar culorile florilor vor avea mai multa stralucire. Nu necesita udari zilnice, suportand si perioade scurte de seceta. Carciumareasa se poate obtine din seminte plantate direct in gradina in aprilie sau in mai, cand nu mai exista riscul de frig. Plantati mici palcuri colorate care vor inviora gradina, si vor transmite energie in jur prin vigoarea florilor.

3. Gazania (Gazania splendens) sau Floarea Comoara – planta anuala de circa 20 cm, cu aspect de tufa. Frunzele de culoare verde-inchis fac un contrast frumos cu florile ce seamana cu margaretele, doar ca sunt colorate intr-o varietate de culori si nuante, de la roz la rosu, de la galben la portocaliu, alb-crem, maronii etc. Perioada de inflorire se intinde de la inceputul verii pana in septembrie-octombrie.

Se dezvolta bine intr-un sol fertil. Lumina si soarele sunt factori necesari in aspectul frumos al tufei si buna calitate a florilor. Gazania se poate obtine din seminte, pe care le puteti semana in martie, in ghivece, pentru ca in mai sa scoateti plantutele in gradina. Se simte foarte bine si plantata in jardiniere, pe terase sau balcoane.

4. Salvia (Salvia splendens Selow) este si ea o planta anuala gen tufa cu ramuri pornite de la baza, de dimensiuni relativ mici – 20-40 cm. Florile sunt dispuse in varful tulpinilor in forma de spic si culoarea predominanta este rosie, dar sunt si soiuri cu flori de culoare albastra sau violet. Infloreste continuu de la inceputul verii pana toamna. Se dezvolta bine intr-un sol fertil, reavan tot timpul si scaldat din belsug de razele soarelui.
Salvia se obtine din seminte semanate in interior in februarie. Plantele se muta in gradina la sfarsitul lui aprilie, inceputul lui mai. Pentru ramificare taiati varfurile plantutelor.
Salvia este o planta foarte potrivita pentru plantare in grupuri ca pete de culoare in amenajamente florale, dar si pentru borduri colorate.

5. Begonia de gradina, Gheata (Begonia semperflorens) este o planta care nu depaseste inaltimea de 30-40 cm, cu frunze lucioase si flori simple sau batute, colorate in rosu, roz, mov sau albe. Pana in septembrie se intinde perioada ei de inflorire. Solul potrivit pentru cresterea begoniilor este unul fertil, bine drenat si reavan tot timpul. Amplasamentul acestor flori anuale trebuie facut in spatii insorite in cea mai mare parte a zilei. Udarile trebuie sa fie facute destul de des.

Begonia se obtine din seminte, care se vor planta in interior la inceputul anului, in ianuarie, plantele avand nevoie de mai mult timp pentru a se dezvolta. Se muta in gradina in mai sau iunie, cand vremea da semne clare de incalzire. Este o planta decorativa nu numai prin florile colorate, ci si prin frunzele lucioase. Usor de folosit in amenajari de mozaicuri, ronduri, borduri. Se poate cultiva si in ghivece sau jardiniere pentru balcoane sau terase insorite.

La final vreau sa va spun despre toate aceste flori anuale, ca le puteti gasi in aprilie-mai in magazinele de specialitate, urmand ca doar sa le plantati in gradini; in ideea ca nu toti avem posibilitatea si timpul necesar pentru a le obtine din seminte. In felul acesta puteti alege si culorile preferate.

Sursa foto: Margarit Garden

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *