Categorii
Gradina

Covoare de flori pentru gradini cu soluri sarace

1-Sagina planta perena acoperitoare de solSunt gradini cu soluri dificile, cu locuri umbroase, cu zone pietroase, intr-un cuvant zone in care poti crede ca nu se poate cultiva nimic. Dar exista plante si flori perene care nu numai ca pot trai in astfel de conditii, dar se dezvolta armonios, formand adevarate covoare, ce schimba total in bine aspectul neplacut al unui sol arid.


1. Sagina, muschiul irlandez sau scotian este o planta perena care se intinde pe sol exact ca un covor de muschi. Prefera locurile insorite sau semiumbrite. In privinta solului nu ridica probleme; singura cerinta este ca solul sa fie umed mai tot timpul, dar nu baltit. Frunzele sunt numeroase, inguste, de un verde crud, iar florile sunt micute, de culoare alba. Sagina creste inalta de circa 5-10 cm si infloreste din mai pana in august.
Poate inlocui cu succes gazonul, fara sa necesite tundere, dar, arata superb si plantata pe alei, intre dale sau in amenajari cu pietre sau roci.

2. Arenaria montana este o planta perena verde tot timpul anului. Creste sub forma de tufa ce nu depaseste circa 10-15 cm, dar se poate intinde pe sol in diametru de 30 cm. Se dezvolta bine si are o inflorire bogata daca este plantata in locuri insorite. Infloreste din primavara pana spre sfarsitul verii. Florile sunt formate din cinci petale albe cu discul central galben. Solul nisipos este pe gustul arenariei. Nu are nevoie de udari foarte dese, rezistand la perioade de seceta. Arata bine plantata ca borduri pe langa alei, in jurul unor straturi colorate de flori sau ca zone albe in mozaicuri florale, unde poate pune in valoare coloritul altor flori.

3. Pachysandra este o planta perena cu flori albe ce se deschid primavara si continua sa infloreasca pana spre sfarsitul toamnei. Nu atat florile albe sunt atuul acestei plante, cat frunzisul lucios, verde tot timpul anului. Frunzele sunt crestate usor pe margini si sunt frumos dispuse in forma de rozete. Este rezistenta la frig si nu necesita protejare pe timpul iernii. Pachysandra este o planta scunda, nu creste mai mult de 30 cm, in schimb se intinde rapid pe sol, necesitand la plantare distante de circa 40 cm intre tufe. Se dezvolta optim in locuri umbrite, situate spre nord, sau la umbra arborilor cu coroane ample unde alte plante nu pot trai, fiind foarte potrivita pentru acoperirea solului. Solul de gradina o multumeste, dar nu exagerati cu udarile, nu suporta excesul de apa.

4. Acaena planta perena, acoperitoare de sol, inalta de pana la 10 cm cu flori de culoarea cuprului, de unde i se mai spune si covorul de cupru. Infloreste de la mijlocul verii pana la inceputul toamnei. Va creste frumos si va inflori abundent daca va fi plasata in locuri insorite sau partial insorite, intr-un sol lutos-nisipos. Acopera cu succes soluri dificile, pietroase. In plus, culoarea speciala a florilor permite combinatii indraznete, in care acaena poate servi drept fundal pentru tufe de flori inalte.

5. Saxifraga, iarba surdului este si ea o planta perena scunda, nu se ridica decat la 5-10 cm deasupra solului, rezistenta, nepretentioasa, cu flori in degrade de la roz la rosu. Infloreste din mai pana in iulie si are o crestere rapida. Saxifraga se simte foarte bine in locuri umbrite si intr-un sol care sa nu balteasca. Excesul de apa o poate distruge. Solurile nisipoase, asezate in panta, accidentate sau pietroase sunt pe gustul ei.

6. Ajuga reptans este o planta gen tufa, inalta de circa 20 cm si 30 cm in diametru. Florile, in functie de soiuri pot fi de culoare albastra, roz, alba, lila, iar perioada de inflorire este in primavara-vara. Frunzele dau un farmec deosebit acestei plante care se intinde pe sol destul de repede si pot fi divers colorate, de la verde inchis la verde patat cu galben, rosu sau alb. Ajuga poate fi plantata atat in locuri insorite cat si semiumbrite. Apa nu trebuie sa stagneze in sol, ajuga se simte bine intr-un sol umed, dar nu intr-unul baltit.

Sursa foto: Commons Wikimedia

Un răspuns la “Covoare de flori pentru gradini cu soluri sarace”

Toate imi plac ,dar in mod deosebit 4 si 5 . nici nu am vazut asa ceva pe la noi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *