Categorii
Gradina

Crinul african, decor de vara pentru gradina

Crinul african floare perena de gradina sau balconCrinul african, Agapanthus, este o floare perena, originara din zonele de sud ale Africii, care face parte din familia Amaryllidaceae. Este o planta care se dezvolta sub forma de tufa cu un diametru de circa 50 cm. Frunzele sunt lungi si inguste (30-40 cm), ramificate de la baza, usor arcuite spre sol, in timp ce tulpinile, in varful carora apar florile, se inalta cu mult deasupra, atingand 1-1,2 metri. Florile, colorate in splendide nuante de albastru si albastru-violet, in forma de clopotei, sunt grupate in buchete mari in forma de sfere. Crinul african infloreste din iulie pana in septembrie.


Plantare, ingrijire, inmultire crin african

Plantutele de crin african se pot cultiva in gradina in aprilie-mai. Pamantul in care se va dezvolta cel mai bine aceasta floare perena trebuie sa fie afanat, fertil, bine drenat, eventual amestecat cu turba si nisip. Se va uda des pana ce planta da semne ca s-a prins, pana apar primii muguri, urmand ca ulterior sa se ude astfel incat pamantul sa se mentina umed, nu se va exagera, nu tolereaza surplusul de apa.

Alegeti locuri insorite pentru plantare; crinul african iubeste lumina si soarele si numai atunci va va rasplati cu o bogatie de flori. Tot pentru o bogata inflorire este necesara curatarea plantei in permanenta de florile uscate. Avand pretentii la un sol fertil, aceasta planta perena cere fertilizare pe perioada primavara-toamna, cand se pot folosi solutii speciale pentru plante cu flori.

In perioada iernii este necesara protejarea de ger a crinului, in special a radacinilor. In acest scop se va mulci serios solul cu frunze uscate, iarba, paie.

Inmultirea acestei flori se face greu prin seminte, caz in care planta va inflori abia dupa cativa ani. Mai simpla si mai sigura este metoda de inmultire prin divizarea tufei, in primavara sau in toamna.

Floare de gradina, de terasa si balcon

Crinul african se poate cultiva si in ghivece pentru terase sau balcoane. Ghivecele neaparat trebuie sa fie mari, deoarece planta se dezvolta mult si are nevoie de spatiu. Daca ghiveciul se muta pe timpul iernii in interior este recomandat ca udarea sa se faca mai rar, dand posibilitate plantei sa se refaca prin perioada de repaus. Primavara poate aparea nevoia schimbarii ghiveciului cu unul mai mare, ocazie cu care se poate diviza tufa de crin african pentru obtinerea mai multor plante.

Sursa foto: JParker.co.uk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *