Categorii
Gradina

Cum plantam trandafirii de gradina – sfaturi

trandafir catarator galben

Trandafirii ocupa un loc fruntas in randul celor mai indragite si decorative flori perene de gradina. Arbustii sunt eleganti, cu frunzis des si frumos, cu flori parfumate, diverse ca forma, marime si culori si aduc farmec si romantism oricarei gradini. Fie plantati solitar, fie plantati in grupuri, trandafirii se vor evidentia intotdeauna in orice gradina, mica sau mare.


Contrar ideii ca sunt plante pretentioase, ei nu pun chiar asa de multe si grele probleme de ingrijire cum cred unii dintre noi. Foarte importanti sunt primii pasi, adica: alegerea spatiilor unde vor fi amplasati, pregatirea solului, perioada optima de plantare si modul cum sunt plantati.

Pasul 1

Trandafirii sunt flori iubitoare de lumina si de soare. Daca au umbra in cea mai mare parte a zilei arbustul nu va avea aspectul sanatos si viguros pe care ni-l dorim, iar florile vor fi mici, putine la numar si fara intensitate in culori. Daca vor avea soare pe tot parcursul zilei vor suferi arsuri si vor fi atacati mai usor de boli. In concluzie, nu este buna nici expunerea spre nord, nici cea spre sud. In plus trandafirii nu agreeaza spatiile inchise, preferand locurile aerisite, dar pe cat posibil protejate de curenti puternici de aer.

Pasul 2

Trandafirii au nevoie pentru o buna dezvoltare de un pamant fertil, bogat in substante nutritive (humus), care se poate obtine din pamant de frunze amestecat cu gunoi de grajd, daca exista aceasta posibilitate cautati in magazinele de specialitate pamant imbogatit special pentru trandafiri, pe care sa-l amestecati cu pamantul de gradina in momentul cand pregatiti gropile pentru plantare.

Pasul 3

Perioada optima de plantare a trandafirilor este primavara sau toamna, cand plantele sunt inca in repaus. Unii specialisti recomanda plantarea in toamna, in ideea ca peste iarna radacinile trandafirilor beneficiaza de protectia si umezeala creata de stratul de zapada.
Daca sunt plantati primavara, dupa acoperirea gropii se face musuroirea, se strange o movila de pamant in jurul tulpinii trandafirului, care se inlatura dupa circa o luna. Daca plantarea se face toamna, musuroiul de pamant se inlatura la inceputul primaverii.

Pasul 4

Urmeaza plantarea propriu-zisa. Daca ati hotarat ce genuri de trandafiri vreti sa aveti in gradina trebuie sa stiti ca o data cumparati puietii nu trebuie tinuti decat 1-2 zile pana la plantare, deci trebuie sa aveti totul pregatit.

Inainte de plantare tineti puietii cateva ore cu radacina in apa la temperatura aerului. Este necesar acest lucru pentru ca arbustul sa se revigoreze dupa perioada in care a stat impachetat si pentru ca radacina sa faca o ultima alimentare; in plus firele radacinii se vor inmuia si se vor manevra mai usor fara riscul de rupere. Radacinile se fasoneaza, se taie numai firele prea lungi sau deteriorate; nu exagerati pentru ca ele contin substante care vor ajuta arbustul sa se dezvolte in prima faza cu substantele nutritive pe care le contin.

Groapa unde va fi plantat trandafirul trebuie sa fie atat de mare incat radacinile sa aiba loc lejer, nu indoite. Inaltimea gropii trebuie sa fie astfel incat punctul de altoi sa intre cu aproximativ 5 cm sub pamant. Dupa ce se asaza cu grija radacina in pamant se acopera si apoi pamantul se taseaza bine, pentru a nu ramane goluri de aer. Este foarte important acest lucru, firele de radacina trebuie sa fie complet imprejmuite de pamant. Dupa tasare se uda serios, ceea ce va ajuta pamantul sa se aseze mai bine si sa faca aderenta perfecta cu radacina.

In cazul in care plantati mai multi trandafiri grupati, luati in calcul distantele ce trebuie lasate intre ei. Aici va pot ajuta informatiile de pe etichete, care ar trebui sa contina dimensiunile de inaltime si diametru ale speciei respective. Daca sunt plantati prea apropiati trandafirii se pot imbolnavi usor din cauza aparitiei ciupercilor. In general se lasa intre ei distante de 1 m sau 1,5 m, sau chiar 2-2,5 m la trandafirii cataratori.

Operatiunea finala, atat in cazul in care plantarea a fost facuta primavara, cat si toamna, este taierea ramurilor puietului de trandafir, operatiune ce trebuie facuta, chiar daca va doare sufletul pentru ca altfel se poate intampla ca radacina sa nu poata hrani cum trebuie arbustul. Taierea se face numai primavara, pentru ca acum incepe perioada vegetativa, chiar daca trandafirul a fost plantat in toamna. La cei plantati in primavara taierea se poate face chiar inainte de plantare. La trandafirii gen tufa se lasa o inaltime a ramurilor cam de o palma de la sol; in cazul celor cataratori, lungimea ramurilor se lasa de doua ori mai mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *