Categorii
Gradina

Flori anuale de gradina in culori calde

gradina de vara cu flori anuale in culori caldeCulorile calde sunt rosu – culoare puternica, iti insufla curaj, pasiune, actiune, portocaliu – culoare vesela, te stimuleaza emotional si fizic si galben – culoarea soarelui, te elibereaza de temeri si te face optimist. Sunt culori care ne influenteaza in bine starea de spirit, sa ne inconjuram de ele nu numai in casa, ci si in gradina.


10 propuneri de flori anuale colorate in rosu, portocaliu sau galben pentru o gradina calda:

1. Amaranthus, Motul curcanului – planta inalta, 1-1,2 metri, 50-60 cm diametru, cu flori marunte, rosii, grupate in forma de ciorchini mari. Se dezvolta fara probleme in solul de gradina, in locuri insorite. Infloreste din iulie pana la mijlocul toamnei, in noiembrie. Nu necesita udari zilnice, chiar si in timpul verii poate fi udat la 3-4 zile. Specia Amaranthus tricolor este de talie mai mica, 50 cm inaltime, 25 cm diametru. Este foarte decorativa prin inflorescentele colorate in rosu, galben, cafeniu. Se inmultesc prin seminte, in aprilie-mai, urmand ca in 2 saptamani sa apara plantutele, care trebuie rarite la circa 30 cm pentru a se dezvolta in voie. Aceasta floare anuala este spectaculoasa cand este plantata in grupuri.

2. Antirrhinum majus, Gura-leului sau Floarea dragon – are tulpina inalta de 50-60 cm si se ramifica de la baza ajungand la un diametru de circa 25 cm. Infloreste din iunie pana in septembrie-octombrie. Florile sunt dispuse spre varful tulpinii si pot fi de diverse culori, alb, roz, dar si rosii, galbene sau portocalii. Un sol nisipos si bine drenat le ajuta sa se dezvolte optim. Iubeste lumina si soarele direct. Nu necesita udari zilnice, se simt bine intr-un sol reavan; in zilele calduroase e suficient sa le udati de 2-3 ori pe saptamana.
Aceasta floare anuala se inmulteste prin seminte, direct in gradina, primavara, dupa ce se instaleaza caldura. Plantele vor aparea dupa circa 20 de zile.

3. Calendula officinalis, Galbenelele sau Floarea ploii sunt plante anuale gen tufa, inalte de pana la 40 cm, cu diametru de 25 cm. Florile asemanatoare ca forma unor margarete mai mici sunt de culoare galbena sau portocalie cu discul central de culoare maro. Infloresc din luna mai pana in octombrie. Se dezvolta fara probleme in orice fel de sol. Se simt mai bine la soare decat la umbra. Nu au nevoie de udari decat o data pe saptamana. Galbenelele se inmultesc fie prin seminte, primavara fie prin plantare de rasaduri, care se gasesc in magazinele de specialitate. Florile acestei plante sunt foarte curtate pentru proprietatile lor atat de industria cosmeticelor, cat si de cea farmaceutica.

4. Callistephus chinensis, Ochiul boului este o floare anuala cu raspandire larga in gradini pentru florile frumoase, asemanatoare bujorilor, viu si divers colorate. Pot fi albe, roz, violet, dar si rosii sau galbene. Infloresc din iulie pana in octombrie. In functie de specii sunt mai inalte sau mai scunde, ajungand pana la 40 cm inaltime si 25 cm diametru. Tulpinile ramificate dezvolta flori in varful ramurilor. Rupeti bobocii laterali pentru flori mai mari si mai frumpase. Ochiul boului prefera soluri bogate si spatii insorite. Sunt si iubitoare de apa, avand nevoie de udari zilnice, in special in zilele de vara, calduroase. Se obtin din seminte plantate direct in gradina in luna mai cu distante intre ele de 25-50 cm.

5. Eschscholtzia californica sau Macul californian este o planta anuala gen tufa, cu tulpina ramificata de la baza. Inaltimea nu prea depaseste 30 cm iar diametrul, 20 cm. Florile seamana ca forma cu florile macilor de camp, doar ca sunt colorate in nuante foarte frumoase, catifelate, de galben si portocaliu. Infloresc din mai pana in iulie, dar pot avea si o a doua perioada de inflorire la inceputul toamnei. Macul californian se dezvolta bine intr-un sol de gradina bine ingrijit, relativ fertil si in locuri insorite. Florile se deschid numai in timpul zilei. Se obtine din seminte plantate direct in gradina in aprilie-mai, sau la sfarsitul verii pentru inflorirea din toamna. Aceasta floare anuala se autoinsamanteaza, prin semintele cazute pe sol dupa ofilirea florilor. Un camp de maci nu poate fi decat frumos, chiar daca nu e foarte intins ca suprafata. Macul californian se impune (chiar daca nu este o planta inalta) si in amenajari florale alaturi de alte plante.

6. Mirabilis jalapa, Barba imparatului – i se mai spune Minunea de Peru, Frumoasa noptii, sau Floarea de la ora 4. Barba imparatului este o planta gen tufa, bogat ramificata, inalta de pana la 60 cm si cu un diametru de 70 cm. Frunzele sunt mari, ovale, ascutite la varf de culoare verde-inchis, iar florile in forma de palnie pot fi de culoare rosie, galbena sau alba. Perioada de inflorire dureaza de la inceputul verii pana in octombrie. Florile se deschid dupa pranz, in jur de ora 4 si se inchid dimineata, sau in zilele intunecate, cand nu se vede soarele pe cer. Barba imparatului prefera solurile argiloase, fertile care sa nu mentina apa in exces si spatiile luminoase si insorite. Se obtine din seminte plantate direct in gradina in luna aprilie sau la inceputul lunii mai; dupa circa 10 zile vor aparea plantutele, care se uda moderat. Plantati aceasta floare anuala in apropierea terasei, langa foisor sau in locurile amenajate pentru relaxare in gradina, pentru a va bucura de culorile si parfumul florilor, in serile calde de vara si de inceput de toamna.

7. Troppaeolum, Caltunasi sau Condurii doamnei sunt plante foarte decorative pentru gradina, cat si pentru terase sau balcoane prin florile colorate intens in rosu, galben sau portocaliu. Pot avea inaltimea de 40-50 cm si cam tot atat in diametru. Perioada de inflorire este lunga: din iunie pana in octombrie. Se dezvolta bine si infloresc abundent chiar si in soluri sarace, nisipoase, cu conditia sa aiba lumina si soare din plin. Nu necesita udari zilnice. Se obtin din seminte plantate in aprilie mai direct in gradina.

8. Tagetes patula, Craitele – flori anuale de talie relativ mica, 30 cm, ramificate, cu diametrul de circa 25 cm, infloresc din iunie pana in octombrie. Florile sunt de culoare galbena sau rosie. Sunt decorative plantate in grupuri, ca pete de culoare in amenajari florale de gradina sau in borduri. Se dezvolta bine si infloresc permanent in orice sol de gradina daca au soare din belsug si udari constante dar nu foarte dese. Craitele se obtin din seminte ce se pot cultiva chiar direct in gradina, in aprilie-mai.

9. Gazania – planta anuala inalta de 30 cm, cu diametrul de 30 cm, gen tufa cu frunze lungi, elegante. Infloreste din iunie pana in octombrie. Florile sunt in forma de rozete mari in diverse culori: portocaliu, galben, rosu, maro, cu petale ce se inchid la culoare spre centrul florii, la unele specii. Florile de gazanie raman inchise pe timpul noptii si se deschid la rasaritul soarelui. Se dezvolta bine in orice sol de gradina care nu pastreaza apa in exces. Nu are nevoie de udari decat o data la 7-10 zile. O singura pretentie are gazania: sa fie plantata in locuri insorite. Cea mai simpla metoda de a obtine flori de gazania este plantarea de seminte la sfarsitul primaverii direct in gradina. Amestecati semintele cu nisip si dupa ce le presarati pe sol asterneti un strat subtire de pamant; astfel veti realiza o distantare uniforma intre plante.

10. Zinnia, Carciumareasa – flori anuale inalte de 30-50 cm, cu tulpinile mai mult sau mai putin ramificate, cu flori de multe culori si forme, simple sau batute, dintre care alegem culorile calde: rosu si galben. Infloreste din iunie pana in septembrie. Se dezvolta bine in orice sol de gradina, fara nevoie prea mare de umiditate, dar cu mare nevoie de lumina si soare. Carciumaresele se obtin foarte usor prin plantarea semintelor direct in gradina, la sfarsit de aprilie sau in mai. Sunt flori robuste care emana energie si pofta de viata.

Sursa foto: Higgledy Garden

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *