Categorii
Gradina

Flori nemuritoare: imortele, flori de pai, bumbuscute

1-Ammobium Alatum Imortela floare anuala de gradinaFlorile nemuritoare sunt cele ale caror proprietati decorative nu dispar dupa ce sunt culese. Uscate, ele raman la fel de frumoase, nu isi pierd stralucirea culorilor, nu li se scutura petalele, fiind folosite indeosebi in aranjamente florale pentru diverse evenimente sau in realizarea decoratiunilor interioare. Sunt, de fapt, flori anuale care ne inveselesc gradina pana toamna si care se bucura sa ne lase ceva in amintire dupa viata lor scurta.


Iata cateva dintre cele mai frumoase flori nemuritoare pe care le poti cultiva in gradina casei tale:

1. Imortela (Ammobium Alatum) este o planta gen tufa, bogat ramificata, inalta de pana la 40-50 cm, cu flori mici, cu petale alb-sidefii dispuse in mai multe randuri in jurul unui miez galben, cu inflorire pe timpul verii.

Imortelele se obtin din seminte. Insamantarea se face la inceput in luna martie, in ghivece sau jardiniere care se tin la caldura, circa 20-25 grade. In aprilie se repica rasadurile si se tin la temperatura normala de interior pana in luna mai, cand se planteaza in gradina. Distanta de plantare trebuie sa masoare 25-30 cm.

Aceste plante anuale se dezvolta bine in soluri nisipoase cu expunere la soare. Iubesc lumina si caldura. Nu au nevoie de apa in exces. Culegeti florile de imortele inainte de inflorirea totala, in momentul in care incep sa se deschida.

2. Florile de pai (Helicrisum) – planta gen tufa, inalta de pana la 60-80 cm, cu frunze lungi, inguste si flori in culori minunate de rosu, roz, galben, portocaliu sau alb. Florile sunt batute, mari, de la 3 la 8 cm in diametru, cu perioada de inflorire din vara pana in toamna.
Florile de pai se obtin din seminte cultivate in interior in luna martie. Semintele se lasa la suprafata, fiind ajutate de lumina sa incolteasca. Plantutele incep sa apara dupa circa 10 zile, urmand ca plantarea in gradina sa se faca in luna mai. Distantele dintre plante e bine sa masoare circa 30 cm.

Florile de pai se vor planta in locuri insorite, se simt bine la caldura, iar solul trebuie sa asigure un drenaj bun. Udarea plantelor se face astfel incat pamantul sa fie reavan tot timpul. Ca si la imortele Helicrisum se culeg pentru pastrare cand nu sunt pe deplin inflorite, ele continuand sa se deschida si dupa taiere.

3. Bumbuscute, bumbi (Gomphrena) – planta gen tufa bogat ramificata, cu o inaltime de pana la 40 cm, cu flori micute, ca niste globuri, de unde i se mai spune si stirul globulos, dispuse in grupuri de 2-3 in varful tulpinilor. Infloreste din vara pana toamna tarziu in culori superbe de violet, rosu, roz, mov-lavand, galben alb.

Bumbuscutele se obtin din seminte cultivate la caldura in luna martie. Plantarea in gradina se face in luna mai, chiar spre sfarsitul lunii cand suntem siguri ca s-a instalat caldura. Distantele dintre plante vor fi de 25-30 cm. Aceasta floare anuala nu are pretentii la un sol fertil, insa cere pentru o dezvoltare buna multa caldura si lumina. Nu se uda din abundenta, trebuie evitat excesul de apa in sol. Florile se culeg in momentul cand sunt complet deschise pentru a se obtine coloritul cel mai frumos.

Florile nemuritoare se usuca pentru pastrare foarte simplu: se pot aseza intr-o vaza fara apa, se pot agata de codite cu varful in jos sau se pot aseza pe rafturi in pozitie orizontala.

Sursa foto: Johnny Seeds

Un răspuns la “Flori nemuritoare: imortele, flori de pai, bumbuscute”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *