Categorii
Gradina

Gazania, o floare in culorile soarelui

Gazania floare de gradina si de ghiveciGazania este o floare care isi are originile in Africa de Sud. Teoretic este o planta perena, dar in conditiile climei noastre gazania nu rezista in timpul iernii in gradina. Toamna plantele trebuie tunse, mutate in ghivece sau jardiniere si tinute in interior la temperaturi de 15-16 grade.


Daca vrei sa plantezi in gradina grupuri de gazanii in amenajamente alaturi de alte flori este mai greu sa realizezi acest lucru, motiv pentru care multi o trateaza ca pe o floare anuala. Plantata in ghivece sau jardiniere pentru balcoane sau terase gazania poate rezista mai multi ani, fiind simplu de mutat in interior pe timpul iernii.

Caracteristici generale

Gazania este o planta mica de statura, 20-30 cm, cu un diametru de pana la 30 cm. Frunzele lungi, inguste de culoare verde-argintiu se ramifica de la baza, dand plantei aspect de tufa. Florile asemanatoare ca forma margaretelor pot fi rosii, portocalii, galbene, cafenii sau cu petale in doua culori, galben cu portocaliu sau galben cu maro.

Are o perioada lunga de inflorire, din iunie pana in octombrie, ceea ce o face, pe langa frumusetea florilor, foarte apreciata pentru decorarea gradinilor. Florile de gazanie stau deschise numai pe timpul zilei.

Plantare si ingrijire gazania

Florile de gazania se pot obtine din seminte care se pot planta direct in gradina, in amestec cu nisip, pentru o raspandire uniforma a plantelor, perioada optima de insamantare fiind luna mai. Pentru a obtine flori mai devreme puteti planta semintele in ghivece, in luna martie, pe care sa le tineti in interior, iar in luna mai mutati plantutele deja crescute in gradina.

O alta metoda si mai simpla, dar ceva mai costisitoare este sa cumparati din magazinele de specialitate rasaduri de gazanie pe care sa le plantati direct in gradina. Acestea se dezvolta bine in pamant de gradina daca este bine drenat. Abundenta florilor este conditionata de amplasarea plantelor in locuri luminoase; are nevoie de caldura soarelui cel putin jumatate din zi.

Nu trebuie udata des; udarile la 10 zile in perioadele mai racoroase sau o data pe saptamana in zilele calde ii vor satisface nevoia de apa, o cantitate prea mare de apa poate duce la putrezirea radacinilor si la disparitia plantelor.

In cazul in care aveti conditii de pastrare a plantelor pe timpul iernii, in ghivece, intr-o incapere mai racoroasa (circa 15 grade), le puteti inmulti din gradina, prin butasi prelevati in septembrie si pusi la inradacinat, sau prin divizarea tufelor deja existente.

Sursa foto: Love Garden

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *