Categorii
Gradina

Kerria – arbust ornamental de gradina

Kerria Japonica arbust ornamental cu flori galbeneKerria face parte din familia Rosaceae si este un arbust ornamental cu origini in China, nu in Japonia cum ar putea reiesi din numele cu care il gasim in cataloagele de specialitate: Kerria japonica.


Caracteristici generale ale arbustului Kerria

Este un arbust care se poate inalta pana la 2,5-3 metri si care poate atinge un diametru de 2-3 metri. Kerria decoreaza gradinile prin florile colorate intr-un galben-portocaliu stralucitor, in forma de cupa, foarte persistente, mentinandu-se proaspete chiar si 20-30 de zile. Infloreste in aprilie-mai, dar daca toamna este lunga si blanda poate avea si a doua inflorire in acelasi an.

Kerria se poate planta ca arbust ornamental solitar, dar poate fi plantat si ca gard viu scund (corectat prin tundere), sau inalt cu scopul de a ascunde vederii ziduri inestetice sau zone mai neplacute ale gradinii.

Plantare, ingrijire, inmultire kerria

Puietii de kerria pot fi plantati in orice perioada a anului exceptand lunile cand pamantul este inghetat. Pamantul de gradina este suficient de bun pentru dezvoltarea arbustului cu conditia sa nu mentina apa in exces. Locul de plantare este de dorit sa fie in umbra sau semiumbra, altfel calitatea si cantitatea florilor va avea de suferit. Acest arbust ornamental necesita udari frecvente in perioadele calduroase si secetoase.

Suporta bine tunderea de modelare care trebuie facuta primavara. Ramurile pe care florile se ofilesc vor fi taiate pana la tulpina pentru a stimula cresterea de noi lastari care vor da flori la randul lor.

Kerria are o crestere rapida si tendinta de extindere, ceea ce poate fi in acelasi timp un avantaj, dar si un dezavantaj, prin tundere si rariri i se pot da formele si marimea pe care le dorim. Este un arbust rezistent la temperaturi joase (minus 15 grade), nu necesita protejare pe timpul iernii.

Kerria lastareste abundent, asa ca se poate inmulti prin despartirea lastarilor de la radacina, toamna sau la inceputul primaverii. Se mai poate inmulti prin butasi de 10-15 cm, prelevati vara din ramurile laterale si plantati in pamant.

Sursa foto: Plants of Suburbia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *