Categorii
Gradina

Macul de gradina, floare perena cu efect intens decorativ

Papaver somniferum cu flori roz Mac de gradinaMacul este una dintre florile de gradina cele mai frumoase. Face parte din genul Papaver, gen care cuprinde peste 100 de specii, anuale si perene, dintre care unele au flori de-a dreptul spectaculoase.


Iata cateva specii de Mac

Papaver bracteatum atinge inaltimea de 1,5 metri, are frunze inchise la culoare si flori mari colorate in rosu inchis cu pete negre in centru.

Papaver Danish flag impresioneaza prin florile mari, cu petale colorate in rosu aprins, albe la baza si cu o multime de stamine cu varfurile galben-aurii.

Papaver orientale, inalt de circa 1 metru, gen tufa se distinge prin florile mari, 12-15 cm in diametru, rosii cu centrul negru, plin de stamine albastru-violet.

Papaver somniferum, macul de gradina cel mai des intalnit la noi, este o floare perena ce poate atinge inaltimea de 1-1,2 metri, cu tija dreapta care sustine flori mari, solitare, colorate in rosu, roz, lila sau alb. Infloreste din primavara si daca este curatat permanent de florile ofilite i se poate prelungi durata de inflorire.

Plantare, ingrijire, inmultire Papaver somniferum, Macul de gradina

Semintele de mac pot fi plantate inca din luna martie in ghivece, urmand ca plantele sa fie transplantate in gradina in aprilie-mai. Se pot planta direct in gradina in aprilie sau mai, daca vremea nu se incalzeste suficient. Daca plantati serii de seminte la distante de timp de 2-3 saptamani veti avea perioade mai lungi de inflorire.

In gradina semintele pot fi plantate si in septembrie. Macul de gradina se autoinsamanteaza. Din semintele cazute pe sol apar in cele mai multe cazuri plante mai viguroase in anul urmator, decat cele plantate de noi.

Solul in care macul se va dezvolta cel mai bine si va inflori asa cum ne dorim trebuie sa fie un sol argilos amestecat cu nisip, cu o fertilitate medie, bine drenat pentru a nu mentine apa in exces. Alegeti pentru plantare spatii luminoase scaldate din plin de razele soarelui.

Nu udati macul cu cantitati mari de apa sau prea des; nu suporta solurile cu apa statuta.
Inmultirea acestei plante perene se face cel mai simplu prin seminte, dar se mai poate inmulti prin plantarea lastarilor crescuti din radacina la plantele mai dezvoltate; operatia trebuie facuta primavara, insa cu mare atentie sa nu distrugeti radacinile care sunt fragile.

Macul de gradina se poate planta solitar sau in grupuri, dar se preteaza foarte bine si la amenajari cu alte flori perene sau anuale. Este floarea care va atrage atentia oriunde va fi plantata in gradina, punand astfel in valoare florile cu care va fi asociat.

Sursa foto: Dr Haushka

2 răspunsuri la “Macul de gradina, floare perena cu efect intens decorativ”

Sunt uimita, cate informatii despre plante, copaci, gradina si ingrijirea acestora, puteti pune la dispozitia cititorilor blogului. Cred ca nu e deloc usor, pentru ca desigur, documentarea corecta si apoi postarea pe blog, cer timp si rabdare. Articolele despre constructia caselor, despre amenajari si decoratiuni interioare cer si acelea documentare, munca si un simt al esteticii, al armoniei, pana la a fi publicate intr-um mod informativ care sa si atraga. Dar cele despre plante si lumea lor, mi se par mult mai greu de realizat. Sa aduni atatea informatii si sa „povestesti” in amanunt despre fiecare plantuta in parte, despre felul de ingrijire si de inmultire a fiecareia, despre habitatul in care creste si se dezvolta, apoi enumerarea atator specii ale aceleiasi plante si raspandirea pe glob, este ceva greu de tot, dupa parerea mea. Nu scriu toate acestea cu vreun scop anume, totul a venit de la sine, am spus pur si simplu ceea am gandit citindu-va articolele despre plante si gradina.

Multumesc pentru aprecieri, ma bucur ca pot fi de ajutor 🙂
Eu pot spune ca imi plac toate florile, de fapt, toate plantele, nici nu as putea spune care sunt florile mele preferate; cand infloresc trandafirii mi se par cele mai frumoase flori, daca vad un camp de maci mi se pare ca nimic pe lume nu poate fi mai frumos, cand se deschid crizantemele mi se pare toamna mai frumoasa, de florile de primavara, narcise, zambile, lalele nici nu mai vorbesc, toate sunt frumoase, gazonul verde, ingrijit, tuns proaspat imi da o satre de bine, copacii mi se par fascinanti; recunosc, totusi, am o slabiciune pentru arbustii ornamentali de gradina 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *