Categorii
Gradina

Mandevilla, floare perena spectaculoasa

Mandevilla sau Iasomia de apartament planta decortiva cu floriMandevilla (Iasomia braziliana) este o floare perena cataratoare, originara din America de Sud. Este spectaculoasa, poate atinge inaltimea de 6-7 metri, tulpinile se pot modela usor in diverse forme pe palieri, are frunzele verzi si lucioase si pe timpul verii infloreste abundent. Florile, ca niste palnii desfacute in 5 petale pot fi rosii, roz, galbene sau albe.


Mandevilla se cultiva in perioada calda de vara-toamna, acum este momentul sa o gasesti in magazine si o poti achizitiona pentru un minunat decor de gradina sau de terasa. Trebuie sa stii ca aceasta floare perena nu rezista la temperaturi mai mici de 15 grade, deci este necesar ca din toamna sa fie mutata in interior. In acest caz este recomandat sa o sadesti in ghiveci. Ghiveciul trebuie sa fie mai degraba larg decat inalt si sa nu fie prea mare in raport cu planta, caz in care s-ar dezvolta mai mult radacinile, iar inflorirea si, in general, dezvoltarea plantei ar fi de slaba calitate. In plus, e bine sa stii ca planta are nevoie de suport pentru a se putea catara.

Ingrijire si inmultire

Inainte de toate trebuie spus cam Mandevilla are nevoie de un pamant foarte bine drenat; ii place umezeala in sol, dar nu se intelege bine cu excesul de apa, ca atare pamantul trebuie sa fie doar reavan tot timpul, nu baltit. Pe langa umiditatea din sol aceasta floare perena are nevoie si de pulverizari cu apa pe frunzis in zilele foarte calduroase si uscate.
Locul de amplasare al ghiveciului va fi in plin soare, numai asa planta se va dezvolta armonios si inflorirea va fi pe masura asteptarilor.

In perioada de vegetatie, de primavara pana toamna, este benefic sa ii aplici o fertilizare pe luna cu ingrasamant special pentru plante cu flori, eventual lichid, amestecat cu apa cu care uzi planta. Primavara, cand se scoate pe balcon, terasa sau gradina se poate face transplantarea intr-un ghiveci mai mare.

In timpul repausului de iarna, Mandevilla se plaseaza in locuri luminoase si se uda mai rar, chiar o data sau de doua ori pe luna, astfel incat pamantul sa aiba timp sa se usuce intre udari. Nu va inflori in timpul repausului de iarna si se poate intampla sa isi piarda o buna parte din frunze, dar acestea nu sunt motive de ingrijorare, planta isi va reveni din primavara.

Aceasta frumoasa floare perena ce se inmulteste prin seminte si butasi suporta si chiar necesita o tundere pentru o forma mai placuta a coroanei, operatiune ce trebuie facuta la inceputul primaverii.

Sursa foto: TriadPlantCo.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *