Categorii
Gradina

Menta decorativa, floare perena de vara-toamna

Menta decorativa sau Monarda didyma floare perena de gradinaMenta decorativa, Monarda didyma, este originara din Mexic si din zone ale Americii de Nord. Este o planta gen tufa a carei inaltime poate atinge 80-100 cm. Florile mari, batute, parfumate, cu petale subtiri, albe sau viu colorate in nuante de rosu, mov si roz sunt indragite si frecvent vizitate de fluturi si albine. Aceasta planta perena are o perioada lunga de inflorire, din iunie pana in septembrie.


Plantare, ingrijire, inmultire menta decorativa

Menta decorativa se obtine din seminte cultivate in ghivece pastrate in interior pana in aprilie-mai, cand se transplanteaza plantele in sol, afara, sau direct in gradina, la sfarsit de aprilie sau in mai cand vremea devine mai calda. Semintele se presara la suprafata solului umezit, acoperite doar cu un strat subtire de pamant, urmand a da nastere plantelor in circa 15 zile.

Solul agreat de menta decorativa este unul lutos sau nisipos, dar planta se dezvolta bine si intr-un sol normal de gradina, nefiind pretentioasa. Locul de plantare este indicat sa fie luminos si insorit pentru ca inflorirea sa fie abundenta si frumoasa. Se curata permanent florile uscate pentru stimularea infloririi. Udarile nu trebuie sa lipseasca, astfel incat pamantul sa fie umed in permanenta, dar nu baltit.

Menta decorativa este foarte rezistenta la ger, nu pune probleme de protejare pe timpul iernii. Toamna, dupa incetarea perioadei de inflorire, se taie tulpinile plantei aproape de suprafata solului, urmand ca in primavara ele sa creasca din nou. In jurul tufelor se va mentine pamantul curatat de buruieni si afanat.

Se inmulteste prin semintele cazute toamna pe sol din fructele ce apar dupa ofilirea florilor. O alta metoda de inmultire este divizarea tufelor ajunse la varsta de cel putin 3 ani, primavara sau toamna, prilej cu care se stopeaza si extinderea peste masura a plantelor, prin rarirea lor.

Sursa foto: PBM Garden

Un răspuns la “Menta decorativa, floare perena de vara-toamna”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *