Categorii
Gradina

Muscate curgatoare – ingrijire si inmultire

muscate curgatoare la Manastirea Barsana Maramures

Muscatele curgatoare (Pelargonium peltatum) sunt plante perene cu origini in Africa de Sud si sunt, in mod sigur, florile cel mai des intalnite pe balcoane si terase, pe timpul verii. Si in gradini vor arata spectaculos daca vor fi amplasate, de exemplu, in cosuri de nuiele sau oale de lut, in amenajari facute in stil rustic.


Sunt plante usor de ingrijit, ramificate bogat, cu tulpini ce ajung la 60 cm lungime, care imbraca frumos ghivecele si jardinierele si care sunt pline de flori din primavara pana toamna tarziu. Inflorescentele nu sunt asa de mari ca ale muscatelor regale, dar sunt foarte numeroase si viu colorate in nuante de roz-lila, roz, rosu sau rosu-inchis.

Ingrijirea muscatelor curgatoare

Un pamant fertil de gradina este potrivit pentru o dezvoltare armonioasa a muscatelor curgatoare. Daca nu aveti posibilitatea sa faceti rost de el, puteti cumpara din magazinele de specialitate pamant special pentru plante cu flori. Este indicat sa asezati la baza ghivecelor sau jardinierelor un strat de pietris pentru a asigura o buna scurgere a apei; pamantul nu trebuie sa stea imbibat cu apa.

Muscatele curgatoare au nevoie de lumina si caldura, dar e de preferat sa nu fie expuse toata ziua la soare, in special in vremea pranzului, cand pot suferi arsuri in zilele foarte calduroase. In ceea ce priveste nevoia de apa, aceasta difera in functie de temperatura aerului. In perioadele de vara cu caldura mare, se pot uda la 2-3 zile; in rest e suficient ca udarea sa se faca o data pe saptamana; oricum, udarea se face numai atunci cand solul este uscat la suprafata. Apa cu care se uda e bina sa stea in sticle intre udari, nu este recomandat sa le udati cu apa luata direct de la robinet. Udarea se face dimineata devreme sau seara si e preferabil sa nu fie udate frunzele.

Pentru o inflorire bogata si pentru tufe ramificate frumos se vor curata permanent florile uscate si se vor ciupi varfurile ramurilor. Un fertilizant poate ajuta de asemenea plantele sa arate mai bine si sa infloreasca abundent. Exista solutii lichide speciale care se amesteca in apa cu care se uda florile si care chiar dau rezultate bune; trebuie respectate indicatiile de pe eticheta produsului in legatura cu perioadele de timp si procentele folosite pentru fertilizarea pamantului. Transplantarea nu este necesara decat atunci cand se vad radacinile iesite prin orificiile vaselor. De mentionat ca pentru muscatele curgatoare sunt mai potrivite jardinierele decat ghivecele.

Ingrijirea muscatelor curgatoare pe timp de iarna

Muscatele sunt flori perene, dar nu rezista la frigul iernii decat mutate in interior. Inainte de mutare, cand a trecut perioada de inflorire si se simte apropierea iernii, muscatele se tund si se pastreaza in camere neincalzite, garaje, pivnite, in semi-intuneric si la temperaturi de 2-6 grade. Se uda foarte rar, cand pamantul este bine uscat, o data pe luna, urmand ca de la sfarsitul lunii februarie sa se indeseasca treptat udarile, pentru ca plantele sa reintre in perioada de vegetatie. In aprilie florile pot fi scoase in exterior. Perioada de repaus din timpul iernii revigoreaza plantele, facandu-le mai puternice pentru anul urmator.

Cum inmultim muscatele curgatoare

Muscatele curgatoare se inmultesc prin seminte sau prin butasi. Semintele se pot planta in orice luna din an, exceptand lunile de iarna. Dureaza cam mult pana apar plantele, cam 3-4 luni.

Butasii, in lungime de 10 cm, se preleveaza de la plante sanatoase si se planteaza in ghivece cu pamant umed, urmand sa prinda radacini cam intr-o luna de zile. Prelevarea si plantarea butasilor se poate face primavara sau toamna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *