Categorii
Gradina

Ochiul boului, pete minunate de culori in gradina

Ochiul Boului sau Callistephus chinensis floare anuala de gradinaOchiul boului este o floare anuala care face parte din familia Compositae, genul Callistephus. Aceasta este singura specie cultivata in gradini, celelalte fiind plante care cresc spontan in natura.


Caracteristici generale ale florii Ochiul boului

Are aspect de tufa ce poate atinge inaltimi de pana la 80 cm, ramificata de la baza, foarte decorativa pentru gradina prin florile mai mari sau mai mici, simple sau batute, viu colorate in rosu, roz, alb, galben, lila, mov sau albastru. Florile seamana ca forma cu cele ale bujorilor sau crizantemelor si sunt considerate unele dintre cele mai frumoase flori de vara-toamna de gradina. Din pacate perioada de inflorire este destul de scurta, 3-4 saptamani, dar daca facem plantari in etape la intervale de 10-15 zile vom prelungi aceasta perioada pana la inceputul toamnei.

Plantare, ingrijire, inmultire Ochiul boului (Callistephus chinenzis)

Ochiul boului se obtine din seminte plantate direct in gradina sau in ghivece pentru rasaduri. Pentru obtinerea de rasaduri cultivam semintele in februarie, urmand ca in aprilie-mai sa le plantam in gradina la distante de 20-40 cm intre ele. Se recomanda ca plantarea rasadurilor sa se faca in zile noroase si atunci cand pamantul este umed. Daca semanam direct in gradina, putem incepe cu insamantari esalonate din aprilie pana la inceputul lunii iunie. Se pun cate 3-4 seminte la un loc, la o adancime de 2-3 cm.

Pentru o dezvoltare optima are nevoie de un sol de gradina fertil. Floarea este o mare consumatoare de substante nutritive si ca urmare la 3-4 ani necesita schimbarea locului in gradina. In functie de calitatea solului se poate folosi in perioada verii, la 2-3 saptamani, un fertilizant pe baza de potasiu, magneziu si fier.
Florile vor fi mai frumoase si mai stralucitoare daca planta va beneficia de multa lumina si soare.

Este si o mare consumatoare de apa, in special in perioada infloririi, nu se uda zilnic, dar nu trebuie lasat pamantul sa se usuce intre udari.

Florile vor fi mai mari, dar mai putine la numar, daca rupeti bobocii de pe ramurile laterale.
Inmultirea la Ochiul boului nu se poate face decat prin seminte.

M-am intrebat de unde sau de la ce provine numele acestei flori, dar nu am gasit nimic; poate de la faptul ca vitele adora gustul plantelor din acest gen, crescute in salbaticie, dar pot sa va spun ca in China, de unde Ochiul boului este originara, floarea este simbolul fidelitatii.

Sursa foto: Wikimedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *