Categorii
Gradina

Plante perene pentru soluri care mentin apa in exces

1 - iaz gradina curte

Daca aveti un colt in gradina cu solul ce pastreaza apa in exces sau daca v-ati amenajat un mic iaz, puteti organiza in vecinatatea lui un placut loc de relaxare cultivand plante iubitoare de apa. Plantati pe mal si cateva salcii plangatoare, arbori iubitori de apa, cu crestere rapida, cu coroane bogate, a caror umbra va fi foarte apreciata in zilele calduroase de vara.


1. Papura (Typha) este o planta perena inalta de pana la 3-4 metri, neramificata, cu frunze lungi, inguste, sub 1 cm (Typha angustifolia), sau cu frunze ceva mai late, pana in 2 cm (Typha latifolia). Se simte foarte bine langa ape si in soluri mlastinoase. Ambele specii infloresc in iulie august. Inflorescentele apar in varful tulpinilor si sunt sub forma de spice lungi de 10-15 cm brune sau rosietice.

2. Tipirigul (Scirpus lacustris) este o planta perena cu aspect de tufa bogat ramificata, ierboasa. Frunzele sunt cilindrice, de culoare verde sau verde deschis cu nuante de gri (Scirpus albescens). Creste rapid, poate atinge inaltimi de 1-1,5 metri si are tendinte de extindere. Infloreste in iunie-iulie, dar florile nu ies neaparat in evidenta. Planta este spectaculoasa prin frunzis. In plus se poate tunde, modelandu-se usor, in diverse amenajari asociata cu alte plante iubitoare de apa.

3. Trestia sau stuful (Phragmites) infloreste in iulie-septembrie. Este o planta ierboasa perena, inalta de pana la 3-4 metri, cu frunze lungi si inguste, in forma de lance, de culoare verde-albastrui. Florile sunt de culoare violet sau galbui grupate in forma de ciorchini in varful tulpinilor.

Iti recomand sa citesti si: Plantele acvatice – plamanii iazului ornamental din curtea casei.

4. Sageata apei (Sagittaria sagittifolia) este o planta perena acvatica, de talie mai mica, rar se inalta pana la 1 metru, decorativa in special prin frunzele interesante cu forma de sageata, frunze care au dat si numele plantei. Sageata apei se dezvolta bine in locuri insorite, dar si in locuri partial umbrite. Infloreste in lunile de vara, iunie-august. Florile sunt albe, au trei petale ce contrasteaza cu discul central cu stamine de culoare maro-mavaliu inchis.

5. Stanjenelul de balta (Iris pseudacorus) este o planta perena ce seamana foarte bine cu stanjenelul de gradina, numai ca spre deosebire de acesta are florile de culoare galbena. Se inalta pana la circa 1 metru, are frunzele lungi si inguste si infloreste din mai pana in iulie. Prefera locurile insorite sau insorite partial.

Stanjenelul de balta se autoinsamanteaza si se inmulteste rapid, ceea ce nu poate decat sa ne bucure, fiind o planta cu flori foarte frumoase. Primavara devreme se impune, totusi, rarirea plantelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *