Categorii
Intrebari de la cititori

Sfaturi renovare apartament, parchet, usi, gresie, faianta

Buna ziua. Intentionez sa renovez un apartament de 53 mp utili, 2 camere cu hol sub forma de L, decomandat. Camera de zi are 18 mp, dormitorul 11.60 mp. Culoarea pentru pereti: clasicul alb, in toate camerele. Ca idee, mobila o sa fie cea care sa ofere contrastul.
As dori sa stiu urmatoarele lucruri:
– ce grosime de parchet se recomanda pentru hol, pentru camera de zi si pentru dormitor; de asemenea si pe ce nuante ar fi recomandate avand in vedere cele mentionate mai sus?
– ce usi se recomanda (cu geam, fara geam, etc pentru toate spatiile) si ce culori (din mai multe fotografii am observat ca usile merg in ton cu parchetul)?
– ce nuante de culori gresie / faianta se recomanda pentru o baie de 4.20 mp?
– ce nuante de culori gresie / faianta / mobila se recomanda o bucatarie de 7.50 mp?


Intrebare de la Gabriel, pe adresa redactiei: Sfaturi renovare apartament, parchet, usi, gresie, faianta.

Un răspuns la “Sfaturi renovare apartament, parchet, usi, gresie, faianta”

Buna, Gabriel!

Parchetul trebuie sa aiba aceeasi grosime in toate incaperile aceleiasi locuinte. Presupun ca stii deja ca un parchet mai gros este mai rezistent si mai calitativ. Grosimea placilor poate varia de la 6 mm pana la 12 mm, adica destul de mult. Parerea mea este sa alegi un model de cel putin 10 mm grosime. Acesta se va aseza mai bine pe suportul de ciment, iar pe termen lung iti va demonstra ca ai facut o alegere buna, intrucat isi va pastra aspectul initial, spre deosebire de modelele mai subtiri.

Nuanta ar trebui aleasa in functie de preferintele personale, de dimensiunile spatiilor, dar si de gradul de luminozitate al acestora. Personal, recomand alegerea unui parchet in nuante deschise, ceva care imita cat mai fidel fibra lemnului/dusumeaua din lemn. Avand peretii albi, poti alege absolut orice culoare doresti, insa nu uita ca un parchet in culori inchise poate micsora vizual spatiul in care este montat, fiind si mai dificil de intretinut.

Usile pot avea aceeasi nuanta cu parchetul, iar aceasta optiune este ideala mai ales in cazul peretilor albi. Recomand usile cu geam mare, pe aproape toata inaltimea foii, pentru toate incaperile care nu au nevoie de intimitate: bucatarie, hol, living, sufragerie etc. Pentru dormitoare si bai cred ca mai potrivite sunt usile pline sau cu insertii mici de sticla mata.

Culoarea gresiei si faiantei pentru baie si bucatarie ar trebui aleasa si in functie de finisajele, mobilierul si accesoriile din celelalte incaperi ale apartamentului. Nu ma dau in vant dupa baile finisate intr-o singura culoare, la fel cum nu ma dau in vant nici dupa baile placate cu faianta de sus pana jos. As alege sa finisez baia in doua sau chiar 3 culori care se asorteaza placut: alb cu gri si vernil poate fi o optiune, alb cu gri si mov alta, bej cu crem si bleu alta sau maro cappucino cu alb si brau decorativ crem cu floricele colorate sau alb cu galben si cu vernil. Variante ar fi multe, multe de tot, iar ca sa te poti hotari, iti recomnd sa citesti urmatoarele articole:

https://www.casadex.ro/2015/07/gresia-si-faianta-pentru-baie-afla-cum-alegi-modelul-ideal/

https://www.casadex.ro/2014/06/combinatii-de-faianta-pentru-baie-imagini/

https://www.casadex.ro/2014/11/combinatii-inedite-de-faianta-in-decorul-baii-moderne/

https://www.casadex.ro/2014/11/20-de-bai-mici-cu-decor-modern-amenajate-ergonomic/

Si iata-ne ajunsi la bucatarie. Asa cum am spus si mai devreme, in varianta ideala, finisajele din bucatarie ar trebui sa fie legate cromatic cu celelalte camere ale apartamentului. Insa cred ca ar mai trebui adaugat si faptul ca fiind o bucatarie relativ mica, ar fi mai potrivit sa te axezi spre finisaje si mobilier in culori deschise care sa o ajute. Un exemplu din care te poti inspira este si aceasta bucatarie de doar 6 mp dintr-un bloc bucurestean: https://www.casadex.ro/2016/01/iata-cum-poti-amenaja-o-bucatarie-mica-si-moderna-de-doar-6-mp/ sau aceasta, de aceleasi dimensiuni, proiectata de acelasi arhitect: https://www.casadex.ro/2016/02/bucatarie-de-6-metri-patrati-proiectata-de-un-arhitect-roman/ dar poti studia si sugestiile de aici: https://www.casadex.ro/2014/02/bucatarii-mici-si-inguste-cum-le-amenajam-idei-si-imagini/

Spor la decorat si amenajat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *