Categorii
Gradina

Spanzul, trandafirul de iarna din gradina

mix de Helleborus Trandafir de iarna floare perena de gradina


Poate ati vazut in plimbarile prin Cismigiu, pe timp de iarna, o planta verde cu flori, chiar daca afara erau minus 25-30 de grade. Este Spanzul care infloreste in februarie, cu tot gerul de afara.

Caracteristici generale ale Spanzului

Spanzul (Helleborus) este o floare perena care face parte din familia Ranunculaceae. Este o planta inalta de 30-40 cm, gen tufa, cu frunzele cerate, palmate, formate din 5-7 lobi, verzi tot timpul anului si cu flori simple sau batute, concurand la frumusete cu florile de trandafir.

De altfel, spanzului i se mai spune si Trandafirul Craciunului sau Trandafirul lui Christos, deoarece in unele zone mai calde isi incepe perioada de inflorire in decembrie, in ajunul Craciunului. Florile lui pot fi albe, mari (Helleborus niger) sau divers colorate in violet, galben, roz, alb, cu petale unicolore sau cu pete (Helleborus orientalis). Perioada de inflorire a acestei plante perene incepe in zonele cu clima mai blanda in decembrie-ianuarie; la noi spanzul infloreste din februarie-martie pana in aprilie sau chiar mai.

Plantare, ingrijire inmultire Spanz (Helleborus)

Spanzul este o planta foarte rezistenta si usor de ingrijit. Se obtine din seminte si are o crestere lenta. O metoda simpla sa ai aceasta floare in gradina ar fi sa cumperi din magazinele de specialitate rasaduri pe care sa le plantezi direct in gradina. Astfel vei avea posibilitatea sa alegi si culorile preferate. Pana acum ceva timp spanzul, ca floare perena de gradina, era foarte rar intalnit. In urma eforturilor facute de specialisti in domeniu s-au creat specii hibride mult mai rezistente si cu flori de forme si culori deosebite, pe care le puteti gasi si pe piata noastra.

Pamantul potrivit pentru buna dezvoltare a spanzului este unul de gradina la care se adauga turba. Locurile de plantare trebuie sa fie situate in umbra sau semiumbra, se dezvolta foarte bine la umbra arborilor, iar mediul este de preferat sa fie umed.
Altfel nu are nevoie decat de ingrijiri simple cum ar fi afanarea pamantului in jurul tulpinii, curatarea de buruieni si curatarea tufei de frunzele si ramurile uscate.

Spanzul se inmulteste usor prin autoinsamantare sau prin divizarea tufelor mature.
Cu toate ca este folosit ca planta medicinala in industria farmaceutica este bine sa stiti ca este o planta toxica daca este folosita empiric; pentru siguranta manevrati-o cu manusi. Acesta este si motivul pentru care spanzul, in general, nu este atacat de daunatori. Animalele din curte o evita; oricum pentru ele numai radacinile sunt periculoase.

Sursa foto: Giardinaggio

4 răspunsuri la “Spanzul, trandafirul de iarna din gradina”

Poate reusiti sa gasiti in pepiniere sau in magazinele care vand seminte si rasaduri on-line, pe internet. Mai incercati, e o floare foarte frumoasa si usor de ingrijit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *