Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Stromanthe, planta decorativa de apartament

Stromanthe planta decorativa exotica de apartamentStromanthe este o planta de apartament cu iz exotic, originara din Brazilia, membra a familiei Marantaceae. Venita dintr-o zona de clima tropicala, nu s-a adaptat climei de la noi, de aceea nu poate fi cultivata in gradina.


Stromanthe este o planta bogat ramificata, cu prestanta, care poate atinge inaltimea de 1,5 metri. Este decorativa prin frunzele mari, ovale, lungi, in forma de lance, de culoare verde-olive cu striatii albe, crem, gri, argintii. Unele specii au frunzele rosii pe partea inferioara. Florile pot aparea iarna si sunt de culoare rosie, galbena sau alba. In conditiile de apartament aceasta planta exotica infloreste rar, dar Stromanthe chiar nu are nevoie de flori pentru a fi o planta decorativa de top.

Ingrijire

Se planteaza intr-un ghiveci cu pamant fertil de flori. La baza ghiveciului se va asterne un strat de pietris sau spartura de teracota care sa absoarba surplusul de apa din pamant, surplus ce poate dauna grav radacinilor. Ghiveciul nu se va aseza in bataia directa a razelor soarelui care pot arde frunzele plantei, dar locul ales trebuie sa dea posibilitate plantei sa aiba lumina suficienta. Numai atunci coloritul frunzelor, factorul decorativ cel mai important, va fi la cea mai inalta cota.

Trebuie spus ca Stromanthe are nevoie de udari dese, astfel incat pamantul sa se mentina umed tot timpul. Mai mult decat atat, in zilele foarte calde si uscate planta va fi pulverizata cu apa pe frunze. Pe timpul iernii udarile se vor face mai rar, iar temperatura mediului nu e de dorit sa scada sub 10 grade.

O data sau de doua ori pe luna, dar nu si in lunile de iarna, se poate folosi un fertilizant special pentru plante decorative prin frunze care sa nu contina o cantitate prea mare de azot.

Puteti transplanta Stromanthe intr-un ghiveci mai mare primavara, dar nu este necesar ca opratiunea sa se faca in fiecare an, ci numai atunci cand veti observa ca radacinile s-au dezvoltat pana au umplut vasul. Cu aceasta ocazie se poate face si divizarea tufei, inmultindu-se, astfel planta, numai ca operatiunea trebuie facuta cu mare atentie pentru a nu rani radacinile. Noii lastari se vor planta in ghivece cu pamant bogat in substante nutritive amestecat cu nisip si vor fi asezate in locuri semiumbrite pana le apar primele frunze, dupa care pot fi ingrijite normal.

3 răspunsuri la “Stromanthe, planta decorativa de apartament”

Va multumesc frumos pentru acest articol.Am aceasta planta de 10 ani si, nestiind cum se numeste, nu am putut sa caut informatii despre ea. Am „prins-o” dupa trei incercari, de la un cabinet de stomatologie si am plantat-o direct in ghiveci de marime medie; nu am indraznit sa o mut in altul mai mare, desi ar fi fost necesar, de teama de a nu o pierde. Are 1m si frunze de culoare rosu-mov. Mi s-a parut destul de sensibila, daca nu are lumina suficienta iarna, frunzele isi pierd culoarea, iar in plin soare, frunzele se ard si capata pete ruginii. Frunzele afectate le indepartez, insa apar in loc altele. Inca o data, multumesc!

Ma bucur ca v-am fost de ajutor cu aceste informatii. E adevarat ca aceasta planta, stromanthe, este superba. Eu cred ca dupa 10 ani ii puteti schimba cu grija ghiveciul cu unul mai mare, probabil ca si pamantul este secatuit de substante nutritive. Cu grija la radacini. Lasati pamant pe ele pentru a nu le rupe. Ar fi potrivit sa o faceti la inceputul primaverii urmatoare. Bafta si sa aveti noroc de ea!

Multumesc, sper sa o am multi ani de acum incolo si sper ca la un momemt dat ma va bucura cu florile ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *