Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

5 plante de apartament care prefera umbra

2-Spathiphyllum planta de apartament cu flori albeCele mai multe plante iubesc lumina, soarele si caldura (nu si arsita), acestea fiind conditii importante pentru o crestere si inflorire spectaculoasa. Dar exista si plante care se simt mai bine in locuri umbrite, racoroase. Iata cateva dintre plantele de apartament care nu se impaca bine cu soarele si prefera umbra; dar nu trebuie neglijat faptul ca si ele au nevoie de lumina pentru o dezvoltare armonioasa.


1. Dieffenbachia este o planta de apartament decorativa prin frunzele mari, oval-alungite, de culoare verde-inchis cu striuri galbene, albe, crem ce formeaza in jurul nervurilor desenele care o fac deosebit de apreciata. Sunt soiuri care se dezvolta sub forma de tufa si soiuri care se inalta pe tulpina; in general pot depasi inaltimea de 1 metru.

Aceasta planta trebuie amplasata in apartament astfel incat sa aiba lumina, dar sa nu fie atinsa direct de razele soarelui. Lipsa de lumina va duce la ingalbenirea frunzelor. Tot lumina insuficienta va scadea farmecul plantei prin faptul ca frunzele nu vor mai avea acele striatii colorate, ci vor fi pur si simplu verzi.

Si udarea cu cantitati mari de apa poate avea acelasi efect, se uda o data pe saptamana, poate mai des in zilele calduroase de vara, cand ii face bine si cate o pulverizare cu apa pe frunze. Temperatura din incapere nu ar trebui sa scada sub 10-12 grade pentru ca asta va duce la patarea frunzelor.

Fiind o planta decorativa prin frunze i se poate administra lunar, cu pauza in lunile de iarna, un ingrasamant pe baza de azot. In cazul in care planta s-a deteriorat o puteti taia de la baza si se va reface prin aparitia unor noi lastari. Eu am salvat o planta care parea moarta dupa cateva saptamani de frig si lipsa de apa si care a renascut in acest fel, deci metoda functioneaza.

2. Spathiphyllum, Crinul pacii este o planta de apartament decorativa atat prin frunze cat si prin flori. Frunzele, de un verde cu luciu intens, sunt dispuse pe cozi lungi si formeaza o tufa bogata si inalta de circa 50 cm. Florile se inalta mai sus decat frunzele pe tulpini independente si sunt formate dintr-o bractee (o frunza ca o petala) mare, alba cu inflorescenta crem in centru. Perioada de inflorire este lunga, din primavara pana toamna. In aceasta perioada este recomandata fertilizarea pamantului cu ingrasaminte speciale pentru plante cu flori.

Spathiphyllum va inflori si va arata ca o planta cu adevarat decorativa numai daca va avea lumina suficienta. Dar o conditie la fel de importanta este sa nu fie asezat in bataia directa a razelor soarelui.

Nu are nevoie de cantitati mari de apa, dar nu uitati sa-l udati; o data pe saptamana este suficient. Cel mai simplu este sa va stabiliti o zi din saptamana pentru udarea florilor si sa aveti la indemana apa de la robinet pastrata in sticle la temperatura camerei. Nu prea este bine sa udati cu apa luata direct de la robinet. Daca uitati sa-l udati, Spathiphyllum va anunta prin ofilirea frunzelor, iar daca nu are lumina suficienta nu va inflori.

Aceasta planta de ghiveci va poate decora balcoanele, terasele si chiar gradinile pe timpul verii. Se va simti bine afara, in aer liber cu conditia sa nu fie amplasata in locuri unde ajunge soarele.

3. Impatiens, Sporul casei este o planta de apartament care creste sub forma de tufa, de talie mica, intre 20-40 cm, si care este decorativa prin flori nu numai pentru interioare, ci si pentru balcoane sau terase (in vremea calda). Florile sunt de diferite forme si marimi, solitare sau grupate in buchetele si divers colorate: rosu, roz, alb, galben sau bicolore.

Si Sporul casei are nevoie de lumina pentru dezvoltare si inflorire dar nu se simte bine daca este asezat direct in bataia soarelui. Infloreste aproape continuu, iar inflorirea si ramificarea tufei sunt stimulate de ciupirea varfurilor lastarilor. Suporta si tunderea de modelare a coroanei, operatiune ce se face la inceputul primaverii. Nu rezista la temperaturi mai mici de 10-12 grade, scaderea temperaturii avand drept consecinta o inflorire de slaba calitate.

Impatiens se uda moderat, lipsa de apa duce la uscarea frunzelor, ca si surplusul de apa; pamantul trebuie mentinut umed tot timpul. Ajutati planta cu fertilizare, o data la 10-15 zile, cu ingrasaminte pentru plante cu flori diluate in apa de udare.

4. Azaleea este o planta decorativa in special prin florile multe la numar, simple sau batute si divers colorate in nuante de rosu, roz, lila, alb. Conditiile esentiale pentru o planta cu flori frumoase sunt amplasarea ghiveciului la umbra, ideale fiind expunerile spre nord, si ph-ul pamantului care trebuie sa fie acid. Un pamant cu ph acid este pamantul de la baza arborilor rasinosi, la care se adauga nisip, dar se poate obtine si mentine prin fertilizare cu ingrasaminte speciale pentru azalee, care se gasesc in comert.

Azaleea infloreste primavara, daca nu este udata corespunzator bobocii nu apuca sa infloreasca, se usuca si cad. Plantele au nevoie de o cantitate mare de apa in perioada calda, cand planta creste si se formeaza mugurii florali care pregatesc inflorirea din anul urmator. Apa nu trebuie sa fie mai rece decat temperatura aerului si nici sa contina calcar, pe care azaleea nu il agreeaza.

Daca este necesara modelarea tufei, aceasta se poate face la inceputul lunii mai prin tundere usoara. Vara, azaleea poate fi scoasa afara, chiar si in gradini, nu numai pe balcon sau terasa, cu conditia sa aiba umbra tot timpul zilei. In perioada rece se va amplasa intr-o incapere racoroasa, dar nu cu temperaturi sub 15 grade.

5. Feriga de apartament este o planta decorativa prin aspectul placut al tufei cu ramuri lungi, usor curbate, impodobite cu frunze mici verzi tot timpul. Planta se va dezvolta frumos in locuri umbrite si umede; iubeste umezeala si in sol, dar si in aer. Nu agreeaza deloc amplasarea in soare. Pamantul, ca si la azalee, trebuie sa aiba un ph acid.

Udarea este foarte importanta pentru aceasta planta de ghiveci. Pamantul trebuie sa fie permanent umed. Lipsa de apa duce la ofilirea si pierderea frunzelor. Daca frunzele ferigii sunt de culoare verde-deschis inseamna ca pamantul e secatuit de substante nutritive si e nevoie de fertilizare. Daca pe frunze apar pete maronii inseamna ca planta sufera de frig, temperatura minima optima pentru aceasta fiind de 15-16 grade, sau e udata cu apa rece.
Daca se ingalbenesc frunzele inseamna ca feriga este amplasata in lumina prea puternica.

Sursa foto: Plants Rescue

Un răspuns la “5 plante de apartament care prefera umbra”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *