Categorii
Gradina

Bergenia, floare decorativa de gradina

Bergenia Cordifolia Purpurea floare perena de gradinaBergenia (Giusepina) este o floare perena decorativa atat prin frunzele verzi, necazatoare, care pe timpul iernii se coloreaza in rosu-maroniu, cat si prin flori. Frunzele crescute de la baza solului formeaza o tufa inalta de 15-20 cm, din mijlocul careia se inalta tulpinile lungi de circa 30 cm care sustin inflorescentele sub forma de buchetele.


Culorile florilor acestei plante variaza in nuante de la roz-lila la alb. Bergenia este o floare precoce, incepe perioada de inflorire din februarie, perioada ce dureaza pana spre sfarsitul primaverii.

Ingrijire si inmultire

Bergenia se poate obtine din seminte plantate direct in gradina in lunile mai-iunie. Este foarte putin pretentioasa in privinta solului, adaptandu-se si dezvoltandu-se armonios in orice fel de sol de gradina. Daca este plantata in locuri cu umiditate moderata planta va creste mai repede, in locuri aride, cresterea va fi mai lenta.

Prefera locurile umbrite sau partial umbrite, motiv pentru care este o floare ideala pentru a fi plantata la umbra copacilor, unde poate forma covoare de flori si unde nu multe alte specii de flori se pot dezvolta.

Udarea se face moderat, surplusul de apa ii poate dauna, este de dorit sa aiba tot timpul pamantul reavan. La sfarsitul primaverii este recomandata fertilizarea pamantului cu ingrasamant si curatarea plantelor de ramurile uscate sau deteriorate.

Bergenia nu are nevoie de protectie speciala pe timpul iernii, fiind o planta rezistenta atat la caldura cat si la temperaturi cu mult sub zero grade.

Inmultirea se face prin seminte in mai-iunie sau prin divizarea tufelor. Divizarea se face in septembrie sau octombrie. Plantele obtinute se vor inradacina in ghivece si vor fi sadite in gradina in primavara anului urmator la distante de 40 cm intre ele.

Sursa foto: Wikimedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *