Categorii
Gradina

Cand si cum plantam crinii in gradina

Crini portocalii flori perene de gradinaCrinii (Lilium) sunt unele dintre cele mai indragite flori de gradina. Apreciate inca din antichitate, considerate simbolul puritatii, acestea au fost permanent in competitie cu trandafirii pentru locul intai in topul celor mai frumoase flori. Sunt plante perene cu origini in China si Japonia, decorative prin florile atat de variate ca forme si culori cum poate numai trandafirii, rivalii lor de secole, le au.


Cele mai cultivate specii de la noi sunt crinul alb (Lilium candidum), cu flori albe foarte parfumate, crinul portocaliu (Lilium aurantiacum) cu flori portocalii-rosiatice, fara miros si crinul imperial (Lilium regale) cu flori mari albe cu nervuri de culoare violet. Aceste plante perene infloresc incepand din luna iunie.

Cand trebuie sa-i plantam in gradina

Crinii sunt flori perene care se obtin din bulbi. Bulbii acestora se planteaza de regula la inceputul toamnei, dar lucrarea se poate face si in primavara, in lunile aprilie sau mai. Intre plante trebuie lasate distante de 20-30 cm.

Cum se face plantarea

In primul rand vom fixa locul de plantare al crinilor astfel incat florile sa aiba parte de lumina si de cateva ore de soare pe zi. Locurile total umbrite, precum si cele cu soare pe tot parcursul zilei vor avea ca efect o inflorire de slaba calitate si o dezvoltare precara a plantelor.

Pamantul in care vor fi plantati bulbii de crin trebuie sa fie unul fertil, usor, bogat in substante nutritive si care sa nu mentina apa in exces. Inainte de a se face plantarea pamantul trebuie lucrat; adica se curata de buruieni prin sapare adanca, se marunteste si daca este nevoie se imbunatateste prin adaugare de ingrasamant natural, pamant de frunze sau turba.

Bulbii se planteaza cu radacinile in jos, la adancimi de circa 20 cm, de regula in gropi mai adanci de 3 ori decat inaltimea bulbului. Dupa plantare se taseaza pamantul si se uda, dar nu abundent, udarea facandu-se constant in perioada de crestere si inflorire a crinilor, astfel incat sa se mentina pamantul umed; in perioadele lipsite de ploi este suficient sa fie udati o data pe saptamana, in perioadele foarte calduroase, de doua ori. Se intrerupe udarea dupa trecerea perioadei de inflorire.

Nu este necesar sa scoatem bulbii de crin din pamant in fiecare an pe timpul iernii. Operatia respectiva se face in scopul inmultirii crinilor si se poate efectua la intervale de 3-4 ani. Bulbii se scot la sfarsitul verii (in cazul crinilor albi), inceputul toamnei (la celelalte specii) si se separa cu grija pentru a nu le distruge solzii. Se pot planta imediat sau dupa 2-3 saptamani de pastrare in locuri racoroase. Se recomanda scufundarea bulbilor pentru o ora inainte de plantare intr-o solutie speciala cu insecticide pentru a se obtine plante mai rezistente.

Bulbii de crin rezista in gradina pe timpul iernii, dar daca locuiti in zone cu ierni foarte aspre se impune protejarea solului cu iarba si frunze uscate.

Sursa foto: Giardinaggio

2 răspunsuri la “Cand si cum plantam crinii in gradina”

Am si eu crini imperiali as vrea sa scot bulbii pentru replantare. In ce luna pot face operatiunea?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *