Categorii
Gradina

Crossandra, planta de apartament cu flori in culori calde

Crossandra planta de apartament cu flori portocaliiCrossandra este o planta de apartament originara din tari cu clima tropicala din Asia si Africa. Este o planta putin mai pretentioasa in ceea ce priveste cerintele fata de mediul ambiental, dar merita sa incercati sa o cultivati pentru ca este foarte decorativa prin culorile calde ale florilor mari, ce au o perioada lunga de inflorire.


Crossandra este de fapt un arbust de talie mica, circa 50 cm inaltime, cu frunze de culoare verde inchis, lucioase, oval-lanceolate si flori in forma de spic ce pot fi colorate in rosu, somon, galben sau roz. Infloreste continuu exceptand lunile de iarna.

Ingrijire

Aceasta planta de apartament are nevoie pentru o dezvoltare armonioasa de un pamant fertil. Nu suporta excesul de apa, asa ca este necesar sa asterneti la baza ghiveciului un strat de pietris care sa usureze eliminarea surplusului de apa.

Este o planta care iubeste lumina, dar razele directe ale soarelui ii pot afecta grav atat frunzele cat si inflorirea, in special in perioada de vara, cand nu poate fi lasata pe balcoane sau la ferestre cu pozitionare spre sud. Se simte cel mai bine si va inflori bogat la temperaturi de 20-22 de grade. Iarna nu poate rezista la temperaturi mai joase de 12-15 grade.

Udati Crossandra o data pe saptamana in perioada de inflorire si mai rar in lunile de iarna. Pamantul trebuie sa se usuce putin la suprafata intre doua udari. Foarte importanta este temperatura apei cu care se uda planta. Apa trebuie sa aiba temperatura aerului, apa rece folosita mai ales in perioada infloririi ii displace total. In zilele de vara foarte calduroase are nevoie de pulverizarea frunzelor.

Nu strica sa fertilizati pamantul ghiveciului o data la 2-3 saptamani cu un ingrasamant special pentru plante cu flori, diluat in apa de udare. Schimbarea ghiveciului se face primavara, in cazul in care este necesar, adica daca vedeti ca radacinile au invadat pamantul.

Curatati permanent planta de frunze si flori ofilite, iar dupa trecerea perioadei de inflorire tundeti tijele pe care s-au dezvoltat florile, lasand numai o treime din lungimea lor.

Inmultire Crossandra

Crossandra se inmulteste prin butasi, primavara sau vara. Butasii de 7-10 cm se pun in vase cu pamant fertil amestecat cu nisip si se pastreaza la temperatura de circa 20 de grade pana inradacineaza, cand se pot muta in ghivece.

Sursa foto: Universo Das Flores

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *