Categorii
Utile

Cum alegem aparatul de aer conditionat

aparat aer conditionat montat in bucatarieSuntem in iunie, deja s-a instalat vara si inca mai asteptam caldura, dupa care tanjim de la inceputul anului. Dar nici canicula nu este usor de suportat, creste disconfortul, nu ne putem odihni, creste starea de iritare si oboseala si atunci trebuie sa apelam la aparatele de aer conditionat.


1. Dauneaza sau nu sanatatii aerul conditionat?

Sunt persoane care nu accepta aparatele de aer conditionat in locuinte, pe motiv ca n-ar fi sanatoase. Specialistii spun ca acestea nu dauneaza sanatatii adultilor si nici chiar copiilor daca sunt montate in spatii alese corect si intretinute cu mare grija. Montati aparatul la inaltime si astfel incat aerul sa nu bata direct spre biroul unde copilul isi pregateste temele, sau spre patul in care doarme. Nu-l montati deasupra canapelei din sufragerie, locul de relaxare al intregii familii, nici deasupra spatiului de joaca al copiilor. Un alt sfat de care trebuie sa tinem cont este sa asiguram temperaturi relativ apropiate ca valoare in toate camerele, diferentele mai mari e 10 grade de la rece la cald pot duce la probleme de sanatate.

2. Alegerea aparatului de aer conditionat in functie de suprafata camerei

BTU (British Thermal Units/hour) este unitatea de masura pentru puterea unui aparat de aer conditionat. Valorile sunt standard pentru diverse suprafete si suna cam asa: 9000 BTU pentru o suprafata de pana la 25 metri patrati, 12000 BTU pentru o suprafata de pana la 35 mp (un living generos), 18000 BTU pentru suprafete de pana la 50 mp si 24000 BTU pentru suprafete de pana la 70 mp.

Nu numai suprafata locatiei trebuie luata in calcul, ci si pozitionarea ei spre sud sau nord, numarul si marimea ferestrelor, peretii izolati sau nu ai casei, aparatele electrocasnice din casa care pot degaja caldura.

Specialistii in domeniu nu recomanda instalarea unui aparat de putere mare pentru intregul apartament (casa), care sa fie amplasat in hol, de exemplu. Aparatul va fi fortat si nu va putea asigura confortul asteptat, iar consumul de energie va fi mare. Si inca un sfat: aparatele de putere mare nu se vor instala decat in incaperi inalte de cel putin 3 metri.

3. Consumul de energie electrica

Si in cazul aparatelor de aer conditionat, ca si in cazul altor aparate electrocasnice consumul de energie electrica este specificat pe eticheta: A+++ este cel mai economic, urmat fiind de A++ si A+. Sa nu va lasati speriati de pretul aparatelor A+++, consumul mult mai mic de energie electrica va va recompensa in scurt timp.

4. Ce modele gasim in magazine

– Ca tehnologie sunt doua tipuri de aparate de aer conditionat: cele clasice si cele de tip Inverter. Aparatele mai noi, de tehnologie avansata de tip Inverter pornesc la capacitate maxima pana la asigurarea temperaturii setate pentru camera respectiva, dupa care functioneaza doar ca sa mentina temperatura constanta; de aici rezultand un consum mai mic de energie electrica. Un alt avantaj al aparatelor Inverter este ca sunt mai silentioase decat aparatele clasice.

– Ca asezare in camere aparatele de aer conditionat sunt de 4 feluri: de perete, de tavan, mobile si multi-split. Aparatele de perete sunt de preferat pentru ca pot fi puse la inaltime si astfel nu vom simti fluxul de aer rece din plin. Aparatele multi-split sunt aparatele care au o singura unitate in exterior si mai multe unitati interioare (2-8) legate la ea.

5. Filtrele cu care sunt dotate aparatele de aer conditionat

Importante sunt filtrele aparatelor de aer conditionat cu rolul de a mentine aerul curat in interior prin retinerea impuritatilor ce pot veni de afara. Filtrele pot fi de aer, de praf si de miros. Filtrele trebuie sa fie curatate periodic conform instructiunilor din cartea produsului. In caz contrar, pe langa faptul ca randamentul aparatului nu se va ridica la nivelul optim, pot aparea si mirosuri neplacute in camera. La intervale mai mari de timp filtrele se pot schimba cu unele noi. La aparatele de ultima tehnologie filtrele sunt realizate pe baza de ioni negativi si au in plus capacitatea de a preveni bolile respiratorii.

Concluzia ar fi sa alegem aparate din generatia noua, sa nu setam instalatiile la temperaturi prea mici fata de cele de afara si sa avem in vedere ca daca nu ne ocupam de buna lor intretinere aparatul de aer conditionat ne poate crea probleme in loc sa ne asigure confortul asteptat.

Sursa foto: Ideas Creative

5 răspunsuri la “Cum alegem aparatul de aer conditionat”

Foarte util articolul. Eu am patit-o urat acum cativa ani. Pentru ca nu am avut rabdare sa citesc instructiunile in intregime, am setat la un momentdat aerul conitionat, la 15 grade, cand afara erau 40. Si mai mult, aparatul era pozitionat deasupra usii de la balcon, in timp ce biroul pe care aveam calculatorul era pe peretele opus. Si tot aerul acela rece sulfa din plin in spatele meu. Am tinut-o asa vreo cateva zile. Rezultatul a fost ca o luna, am avut o parte din muschii spatelui blocati si am avut de suportat dureri care nu treceau cu niciun antiinflamator.
Va felicit ca ati abordat si subiectul acesta!

Ma bucur cand pot fi de folos, multumesc pentru aprecieri! E adevarat ca aparatele de aer conditionat pot fi periculoase, dar si caldura excesiva este la fel de periculoasa pentru multi dintre noi, fara sa mai vorbim de scaderea nivelului de confort. Daca nu exageram cu temperaturi prea scazute fata de cele de afara si daca respectam cateva reguli de amplasareal aparatului in camera, eu consider ca nu pot exista pericole.

Mi-am luat si eu anul trecut din acestea noi cu inverter, am Viessmann si este foarte silentios. Consumul este clar mai mic decat la cele clasice

Cand alegi un aparat de aer conditionat, trebuie sa fii foarte atent.
Cea mai comuna situatie este supradimensionarea lui, care nu este necesara de multe ori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *