Categorii
Utile

Cum alegi combina frigorifica pentru bucatarie

combina frigorifica in amenajarea unei bucatarii miciLa inceput a fost frigiderul cu o singura usa, cu compartiment de congelare in partea de sus. A urmat frigiderul cu doua usi, cu congelatorul in partea de sus. Cand au aparut frigiderele cu 2 usi, cu congelator cu sertare in partea de jos sau de sus a aparut si denumirea de combine frigorifice.


Combinele frigorifice au trecut pe primul loc in top din diverse motive: au capacitate mai mare, congelatorul este mai incapator, facem cumparaturi mai rar si in cantitati mai mari, din lipsa de timp sau din placerea de a merge in hipermarketuri de unde plecam cu carucioarele pline. Tehnologia a avansat, producatorii se intrec in oferte care ne fac alegerea grea, dar fara frigider sau combina in casa, categoric, nu putem trai.

Ce trebuie sa luam in calcul la alegerea unui astfel de aparat electrocasnic?

1. Dimensiunile

Locul cel mai potrivit de amplasare al combinei frigorifice este in bucatarie, fara discutie. Pe langa dimensiunea acesteia trebuie sa luati in calcul si spatiile libere ce trebuie lasate in jurul aparatului, in spate, fata de perete si in laterale, fata de alte corpuri de mobilier. Acest aparat are nevoie de aceste spatii pentru o buna functionare. Se va lua in calcul si spatiul de care va fi nevoie la deschiderea usilor de la frigider si congelator.

Vei gasi informatii interesante si utile si in articolele: Unde montam frigiderul in bucatarie. Ghid practic si Obiecte electrocasnice – intretinerea frigiderului.

2. Capacitatea de stocare

Alegeti capacitatea combinei in functie de numarul de membrii ai familiei. Daca obisnuiti sa gatiti des ganditi-va ca vasele cu mancare (oale, tavi, cratite) ocupa mai mult loc. Nu va grabiti sa luati un aparat de mare capacitate; este mai scump, consumul de energie e mare, iar pentru a functiona in conditii optime frigiderul trebuie sa fie plin; cu cat are spatii goale mai multe intre alimente cu atat consuma mai mult.

In plus, in urma constatarii ca in unele tari se arunca foarte multa mancare, psihologii au ajuns la concluzia ca in multe cazuri, cei care au aparate frigorifice de capacitate mare, au tendinta sa le umple chiar daca depasesc cu mult necesarul familiei, ajungand sa arunce de multe ori, produsele care depasesc termenele de valabilitate.

Important de mentionat la capacitatea frigiderului este compartimentarea interioara, numarul rafturilor, daca se pot rearanja mai sus sau mai jos in functie de produsele ce trebuie stocate, spatiile de depozitare de pe interiorul usii etc.

3. Tipuri de combine frigorifice

In functie de compartimentare combinele pot fi:

– cu doua usi, cu congelatorul deasupra – incomode deoarece folosim mai des frigiderul care are rafturi pana jos;
– cu doua usi, cu congelatorul in partea de jos – mai confortabile pentru noi;
– cu trei usi, doua la frigider in partea superioara si una la congelator in partea de jos. Acestea sunt usor de manevrat, spatioase, cu avantajul ca la frigider putem deschide o singura usa in functie de necesitate.
– cu doua usi (modelele side by side) avand frigiderul de o parte si congelatorul de cealalta, pe verticala – incomod din cauza faptului ca spatiile sunt inguste si adanci fiind greu de manevrat produsele.

4. Consumul de curent electric

Combinele din clasa energetica A+++ sunt cele mai economice; unii producatori sustin ca un astfel de aparat are un consum comparativ egal cu cel al unui bec.

5. Clasificarea combinelor in functie de tehnologie

– frigider cu dezghetare manuala – sunt din ce in ce mai rare;
– combina cu dezghetare automata pentru frigider si dezghetare manuala pentru congelator;
– combina fara gheata, No Frost pentru congelator sau Full No Frost pentru intreaga combina.

Acestea din urma sunt combine care nu formeaza gheata pe peretii frigiderului si nici in congelator, racirea si inghearea producandu-se prin circuite de aer. Dezavantajul este ca daca nu ambalati bine alimentele, se vor deshidrata in timp mai scurt decat la frigidere clasice, cu gheata.

6. Alte functii pe care le pot avea combinele frigorifice

Modelele din noua generatie au capacitatea importanta de a pastra un mediu sanatos, antibacterial prin inglobarea de ioni de argint in peretii interiori, ceea ce elimina dezvoltarea bacteriilor si a mirosurilor din frigider si implicit asigura o buna si mai indelungata pastrare a alimentelor in stare proaspata.

Alte facilitati care, bineinteles, se vor simti si la pret, sunt: dozator pentru apa, dozator pentru gheata, setarea temperaturii la minim la plecarea in concedii, display extern care inlocuieste rotita clasica de setare a temperaturii.

Exista chiar si combine cu functii multimedia, player sau TV incorporat, functii care, normal, nu imbunatatesc performantele aparatului si conform parerii multora nu merita diferentele de pret.

2 răspunsuri la “Cum alegi combina frigorifica pentru bucatarie”

Eu am o combina frigorifica system Pure Wind, clasa A+. Nu spun de la ce firma este, dar nu sunt deloc multumita. Cica ar avea incorporat un ventilator care optimizeaza temperatura in interiorul aparatului. Mie nu mi se pare deloc ca ar fi asa. Dimpotriva. Vara,face gheata multa pe peretele din spate, gheata care la un moment dat se topeste si uda rafturile, sau cade sub forma de bucati peste alimente ( in partea de jos, unde stau alimentele necongelate). Precizez ca interiorul este no frost!!!. Iar congelatorul, care este semi no frost, face mult mai multa gheata decat ar fi normal. Per total, functioneaza ca un aparat frigorific din perioada in care nu exista sistemul no frost. Si asa a functionat cam de la inceput, asta fiind acum vreo 8 ani. In curand va trebui sa cumpar alta combina, dar nu as mai alege nicidecum sistemul Pure Wind.

Tehnologia avanseaza rapid si de la an la an toate aparatele electrocasnice sunt mai performante, motiv pentru care suntem tentati sa le reinnoim, asa ca la 8 ani, o combina frigorifica este deja batrana, zic eu :). Bafta la urmatoarea alegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *