Categorii
Gradina

Echeveria, planta suculenta de apartament

Echeveria planta suculenta de apartamentEcheveria este o planta suculenta de apartament originara din Mexic, de talie mica, maxim 20-25 cm inaltime, foarte decorativa prin frunzele carnoase, dispuse in forma de rozeta cu un diametru de la 10 la 20 cm. Frunzele pot fi colorate in verde cu nuante gri, verde-albastrui sau cu tenta rosiatica.


Echeveria infloreste incepand de la sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie. Florile, in forma de clopotei, solitare sau grupate in ciorchini au coditele lungi, inaltandu-se cu mult deasupra frunzelor si pot fi de culoare galbena, rosie, roz sau portocalie.

Ingrijire si inmultire

Pamantul potrivit unei bune dezvoltari a echeveriei este un amestec de pamant de padure, nisip si turba, ceea ce nu este simplu de realizat pentru multi dintre noi. Dar exista in magazine sau florarii pamant special pentru cactusi si suculente; acesta raspunde necesitatilor plantei. O conditie majora este ca pamantul sa nu mentina apa, ceea ce ar duce la putrezirea radacinilor.

Aceasta floare iubeste mult soarele si lumina. Ghiveciul trebuie amplasat astfel incat mare parte din zi planta sa fie vazuta de soare. De fapt aceasta planta suculenta se simte foarte bine in lunile calde in aer liber, pe balcoane sau terase cu expozitie estica sau sudica.

Udarea se face o data pe saptamana si numai daca suprafata pamantului din ghiveci este uscata. Nu se uda niciodata frunzele pentru a nu patrunde apa in rozeta formata de ele. In lunile reci se micsoreaza cantitatea de apa si se maresc intervalele de timp dintre udari.
Daca vara echeveria se simte bine si la temperaturi de 30 de grade, iarna e necesar sa-i asigurati o temperatura minima de 10 grade. O data pe luna se poate fertiliza pamantul cu ingrasaminte speciale pentru plante suculente.

Schimbarea ghiveciului se poate face incepand din aprilie si pana la sfarsitul verii, ocazie cu care se va curata radacina de partile uscate si se va improspata pamantul. Operatiunea se face cu grija deoarece frunzele se pot rupe foarte usor. Dupa transplantare echeveria nu se uda cateva zile.

Aceasta planta suculenta se inmulteste prin butasi de frunza. Frunza se planteaza intr-un ghiveci cu pamant umed, pozitionat in lumina, la temperatura de circa 20 grade. O alta metoda de inmultire a acestei plante de apartament este desprinderea puilor care cresc la baza plantei si plantarea lor in ghivece, operatiune ce poate fi facuta in luna martie. Inainte de plantare puii desprinsi de pe planta mama vor fi lasati la uscat 2-3 zile, procedeu folosit in cazul plantelor suculente.

Echeveria este o planta ideala pentru amenajari de mozaicuri si covoare florale in combinatie cu alte plante, motiv pentru care este des cultivata in parcuri; se poate cultiva si in gradini, dar ca planta anuala.

Sursa foto: World of Succulents

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *