Categorii
Gradina

Flori anuale de vara in gradina

gradina frumoasa cu flori anuale de varaFlorile anuale sunt o alegere pentru cei care ne dorim in fiecare an in gradina alte culori, alt fel de amenajari florale, sau noi asocieri intre plante. Acestea nu sunt pretentioase, ci sunt usor de plantat si ingrijit, multe dintre ele plantandu-se direct in gradina. Diversitatea de volume si inaltimi ale tufelor, de forme si culori ale florilor este asa de mare, incat de multe ori e greu sa alegem. Iata cateva idei care inca se mai pot pune in practica, acum la inceput de vara.


1. Floarea soarelui mexicana (Tithonia), cu flori in culori calde de galben sau portocaliu, prefera locurile insorite, iubeste caldura si infloreste toata vara si la inceputul toamnei. Se poate inalta pana la 1-1,2 metri, se ramifica, asa ca plantele au nevoie de distante de circa 30 cm intre ele. Se dezvolta bine in soluri si mai sarace daca sunt bine drenate, udarile nu trebuie sa fie exagerate, nu sunt foarte mari iubitoare de apa. Se curata de florile uscate pentru stimularea infloririi.

2. Floarea Arlechin (Sparaxis tricolor) este o floare de talie mica, 20-40 cm, cu inflorire bogata din vara pana toamna. Florile, asemanatoare ca forma freziilor sunt colorate in combinatii de mai multe culori, portocaliu cu maro si galben, alb cu violet, mov inchis cu alb etc. Nu sunt pretentioase in privinta solului, dar nu agreeaza surplusul de apa. Floarea Arlechin iubeste caldura si se dezvolta bine in locurile insorite. Floarea se autoinsamanteaza prin semintele cazute pe sol.

3. Vanilia de gradina (Heliotropium arborescens) creste sub forma de tufa inalta de 40 cm, cu un diametru de 25 cm. Florile mici, parfumate sunt grupate in buchete in varful tulpinilor si sunt colorate in mov sau albastru-deschis. Infloresc din iunie pana in septembrie-octombrie. Se dezvolta bine intr-un sol moderat-fertil, iubesc lumina dar nu suporta razele soarelui chiar pe tot parcursul zilei. Udarile se vor face cu masura, nu suporta terenurile baltite, dar nici uscaciunea in perioadele caniculare.

4. Trompetuta (Salpiglossis) infloreste din iulie pana in septembrie. Se poate obtine din seminte care se pot planta direct in gradina in lunile aprilie-iunie. Inalta de 30-50 cm are florile asemanatoare petuniilor, in forma de trompeta, catifelate si cu striatii intens colorate pe petale. Florile sunt parfumate si viu colorate in rosu, ciocolatiu, galben, albastru-violet, lila cu nervuri mov etc. Trompetuta are nevoie de un sol de gradina fertil si bine drenat si de amplasare in locuri insorite sau umbrite partial. Udarea se face moderat, fara sa fie stropite frunzele.

5. Gura-leului (Antirrhinum majus) este o planta ramificata de la baza tulpinei, inalta de pana la 80 cm. Florile sunt dispuse in varful tulpinilor si ni se infatiseaza intr-o varietate de culori: rosu, galben, portocaliu, alb, roz, sau bicolore. Infloresc pana in septembrie, chiar octombrie. Se ciupesc varfurile tulpinilor pentru o ramificare bogata si o inflorire abundenta. Au nevoie pentru buna lor dezvoltare de un sol nisipos, drenat si de lumina si soare. Nu sunt mari iubitoare de apa; se uda de 2-3 ori pe saptamana pe vreme calduroasa si secetoasa.

6. Condurasul (Tropaeolum majus) este o planta cataratoare, ce creste foarte repede si poate atinge inaltimea de 2-3 metri. Infloreste pe timpul verii si la inceput de toamna. Florile sunt parfumate si colorate in rosu, galben sau portocaliu. Solul trebuie sa fie unul nisipos, nu foarte fertil, dar bine drenat. Condurasul are nevoie de lumina si soare pentru a ne darui multe flori frumoase. Rezista fara apa perioade scurte de timp, dar nu exagerati, el prefera totusi sa traiasca intr-un sol reavan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *