Categorii
Gradina

Flori care ne coloreaza gradina in iunie

o gradina frumoasa cu flori de iuniePrima luna de vara, iunie, vine cu o abundenta de culori si parfumuri in gradina. Flori perene sau anuale, arbusti, plante cataratoare, trandafiri, toate se intrec sa ne bucure simturile, ochii si sufletul.


– Explozia de culoare o dau in aceasta perioada trandafirii. Fie ca sunt trandafiri pitici, tufa, cu trunchi sau trandafiri cataratori, incepand cu luna iunie ramurile acestora se umplu de boboci care se vor deschide intr-o multitudine de flori mai mari sau mai mici, mai mult sau mai putin parfumate, colorate in cele mai frumoase nuante de rosu, galben, portocaliu, roz, pe care numai natura le poate crea.

Pentru asta tufele de trandafiri au nevoie de un sol fertil, de lumina, de soare cateva ore pe zi si de udari constante, in perioadele secetoase si calduroase. Ca sa aveti parte de o inflorire bogata curatati permanent plantele de florile uscate si imbogatiti solul unde sunt plantati cu un ingrasamant special care se dizolva in apa de udare. Nu udati decat dimineata sau seara, nu atunci cand arde soarele.

– Clematis este o planta cataratoare care poate avea flori colorate in violet, rosu, liliachiu, albastru-deschis, alb. Clematitele iubesc locurile cu expunere estica sau sudica. Solurile agreate sunt cele nisipoase. Nu suporta perioade lungi de seceta, perioade in care nu uitati sa le udati macar o data pe saptamana. Aceste plante pot depasi inaltimea de 4 metri, ramurile se pot modela si manevra usor, fiind ideale pentru imbracarea foisoarelor sau pergolelor.

Macii de gradina, flori foarte frumoase, pot fi considerate un simbol al verii, colorate in rosu intens, roz sau portocaliu, ies in evidenta oriunde ar fi plantati. Semintele de maci se pot planta in gradina in aprilie-mai, sau in septembrie. Va spun din experienta ca macii plantati in toamna sau cei care s-au autoinmultit prin semintele cazute pe sol, apar mult mai vigurosi in anul urmator, mai inalti si cu flori mult mai mari decat cei plantati primavara.

Margaretele, flori cunoscute si iubite de noi toti, pot fi colorate in alb, mov, galben, portocaliu, in functie de specii. Sunt nepretentioase, suporta si solurile sarace, cresc atat in locuri insorite cat si in locuri partial umbrite. Perioada de inflorire dureaza pana toamna. Unele specii sunt anuale, altele sunt perene si de la an la an tufele se maresc iar inflorirea devine mai abundenta.

Buna dimineata sunt flori perene ce cresc sub forma de tufa cu frunze lungi si inguste pornite de la sol si cu flori colorate in mov intens. Florile se deschid dimineata si se inchid spre seara; de aici le provine si numele. Sunt inalte de circa 40-50 cm si arata foarte bine plantate in grupuri. Se dezvolta bine in pamant obisnuit de gradina, nu necesita udari, decat rar, in perioadele lungi de seceta.

Lamaita este un arbust ornamental cu o abundenta de flori albe puternic si placut mirositoare. Inflorirea bogata este conditionata de lumina directa a soarelui. Imediat dupa ce trece perioada de inflorire este recomandat sa tundeti ramurile care nu au produs flori, aceasta fiind o conditie pentru o inflorire abundenta in anul urmator. Arbustul poate creste pana la inaltimi de 3 metri, iar diametrul tufei poate ajunge la o marime de 2-2,5 metri, fiind ideal pentru garduri vii inalte cu care putem ascunde ziduri vechi sau garduri neplacute vederii.

Clopoteii (Campanula) sunt flori perene ce se pot inalta, in functie de specii pana la 80-90 cm. Florile pot fi colorate in violet, albastru, roz si au perioada de inflorire pana toamna. Clopoteii iubesc lumina dar nu se impaca bine cu soarele dogorator al amiezii. Prefera solurile bine drenate si un pamant reavan, nu baltit.

Caprifoiul sau Mana Maicii Domnului este un arbust ale carui ramuri pot ajunge si pana la 10 metri lungime. Se poate directiona foarte usor, are crestere rapida, dar are nevoie de suporti pentru a se putea dezvolta. Este ideal pentru imbracarea foisoarelor, pergolelor, zidurilor. Se umple de flori marunte, albe si galbene cu un miros tare si foarte placut. Prefera locurile insorite si solurile bine drenate si umede. Pe timpul iernii nu are nevoie de ingrijire speciala. Nu este necesara tunderea, dar la inceputul primaverii este bine sa fie curatat de ramurile uscate sau deteriorate in perioada de iarna.

Crinii albi, cu miros puternic sau crinii rosii-portocalii sunt si ei flori spectaculoase de imceput de vara. Flori perene, inalte, elegante, acestea cresc bine atat in locuri insorite cat si in locuri partial umbrite, dar inflorirea este conditionata de expunerea la lumina. Solul trebuie sa fie fertil si sa nu mentina exces de apa.

Crinii se inmultesc prin bulbi, care se planteaza toamna sau primavara.

Hortensia este o floare perena cu aspect de tufa bogat ramificata ce poate atinge inaltimea de 1,5 metri. Inflorescentele sunt mari, in forma de globuri formate din flori mici de culoare alba (Hortensia Annabelle), roz sau albastra, culoarea fiind determinata de PH-ul apei si al solului in care sunt plantate. Sunte flori spectaculoase care pot decora orice gradina, cultivate solitar sau in grupuri. Lumina este o conditie importanta pentru dezvoltarea hortensiei si pentru o inflorire de calitate, dar nu o plantati in locuri vazute de soare tot timpul zilei, cu atat mai mult la orele amiezei. Pamantul trebuie sa fie unul fertil si permanent reavan, hortensia necesita udari dese in perioada de vara.

Sursa foto: GlubDubs

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *