Categorii
Gradina

Lantana – arbust ornamental de ghiveci

arbust ornamental Lantana cu flori mov galbene si portocaliiLantana (Lantana camara) este un arbust ornamental originar din tari calde ale Americii de Sud si Africii. Este o planta perena, dar cultivata in gradina se comporta ca planta anuala, deoarece nu rezista temperaturilor mai mici de 10 grade, ceea ce inseamna ca nu poate trece cu bine in anul urmator, peste lunile de iarna. Se poate cultiva in ghiveci pentru ca in lunile friguroase sa fie adapostit in interior. Este foarte decorativ pentru balcoane, terase si gradini.


Caracteristici generale

Lantana poate creste pana la o inaltime de 1-1,5 metri si are frunzele verzi tot timpul anului. Arbustul surprinde in mod placut prin florile mici grupate in capitule (inflorescenta in forma de umbrela) compacte cu diametrul de 5-6 cm. Florile isi schimba culoarea, din galben-oranj in rosu inchis, incepand de la inflorire pana la ofilire, cauza din care acest arbust ornamental este cunoscut si sub numele de cameleon.

La unele soiuri florile pot fi albe, lila sau violet. Inflorirea dureaza de la inceputul primaverii pana toamna. Pentru a obtine un numar mai mare si continuu de flori se ciupesc varfurile lastarilor.

Ingrijire si inmultire

Pentru o buna dezvoltare acest arbust ornamental are nevoie de un pamant de flori bogat in substante nutritive si care sa nu pastreze apa in exces; este de ajutor in acest sens, pentru o mai buna evacuare a apei, stratul de pietris de la baza ghiveciului. Arbustul trebuie amplasat intr-un loc luminos, scaldat de soare; astfel lantana va inflori din belsug.

Udarile trebuie sa fie dese, dar cantitatile de apa nu trebuie sa fie prea mari, pentru ca ar putea duce la putrezirea radacinilor. In zilele foarte calde putem pulveriza planta cu apa, iar la orele de varf de arsita ar fi de preferat sa fie protejata de razele soarelui. In lunile de iarna, cand arbustul este mutat in interior se uda rar, o data sau de doua ori pe luna si numai atunci cand pamantul se usuca.

Tufele de lantana vor arata mai bine, vor fi mai bogat ramificate si vor avea mai multe flori daca la sfarsitul iernii vor fi tunse drastic ramurile, lasandu-le la o inaltime de 10-15 cm fata de sol. Acest arbust ornamental suporta bine tunderile, astfel ca ii puteti modela fara grija coroana.

Primavara, devreme se muta arbustul intr-un ghiveci mai mare, urmand ca dupa cativa ani sa se schimbe numai pamantul de la suprafata.

Lantana se inmulteste prin butasi. Butasii, de circa 10 cm, se pot preleva din lastari tineri, incepand din aprilie si pe durata verii. Se pun in ghivece cu compost acoperite cu folie. Dupa 15-20 de zile, cand inradacineaza, se scoate folia si se trateaza ca orice alta planta: se amplaseaza la soare, se uda si se ciupesc varfurile pentru o ramificare bogata.

Sursa foto: PA Plant Guide

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *