Categorii
Gradina

Nufarul – floare perena de apa

Nufar cu flori albe planta acvatica perenaDaca aveti un mic iaz amenajat in gradina nu se poate sa nu-l decorati cu nuferi (Nymphaea). Acestia sunt plante acvatice perene ale caror frunze si flori apar la suprafata apei, sustinute de tulpinile subacvatice foarte lungi. Frunzele sunt mari, pot ajunge la 30, chiar 40 cm in diametru, in forma de inima, verzi cu marginile zimtate.


Acopera mare parte din suprafata apei si impiedica dezvoltarea altor alge. Florile de nufar cel mai des intalnite la noi sunt de culoare alba sau galbena. Nuferii albi au florile mari, batute, cu discul central galben; cei galbeni au florile mai mici si simple, dar parfumate. Exista, insa si specii cu flori de culoare rosie, albastra, violet, sau roz. Nymphaea infloreste incepand cu luna mai, iar perioada de inflorire dureaza pana in luna septembrie.

Plantare, ingrijire si inmultire

Nuferii se pot planta din primavara (aprilie) pana la inceputul toamnei (septembrie). Cel mai simplu mod de plantare este sa cumparati ghivece cu plante din magazine, sa le transplantati in ghivece mai mari pe care sa le scufundati in iaz. In ghiveci, deasupra pamantului asterneti un strat de pietris, pentru ca pamantul sa nu fie imprastiat de apa. Adancimea la care se scufunda ghiveciul va fi initial de 20 de cm, urmand ca pe masura ce nuferii cresc, adancimea sa se mareasca.

Ingrijirea nuferilor nu ne rapeste mult timp si nici efort. Acestia se dezvolta bine intr-un pamant de natura argiloasa, a carui fertilitate poate fi chiar modesta.

Lumina joaca un rol foarte important in viata acestor plante acvatice perene, ei au nevoie de soare in cea mai mare parte a zilei. Florile se deschid dimineata, cand sunt scaldate de razele soarelui si se inchid spre seara. Viata unei flori este de cateva zile (3-5 zile), dupa care florile se scufunda si dau nastere fructului plin de seminte. Intr-un fruct pot fi in jur de 2000 de seminte, care in unele tari se consuma prajite, avand nu numai gustul, ci si efectul cafelei.

Toamna se curata frunzele uscate sau deteriorate. Nufarul va creste mai viguros si va inflori frumos daca fertilizati pamantul cu ingrasaminte speciale (batoane sau tablete).

Inmultirea se face prin divizarea rizomilor sau foarte usor, prin seminte, pe cale naturala. Semintele rezultate din fructele nuferilor plutesc la suprafata apei si multe dintre ele se pierd, dar unele dintre ele se imbiba cu apa si se scufunda, iar ajunse la sol dau nastere unor noi plante.

Sursa foto: Commons Wikimedia

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *