Categorii
Gradina

Streptocarpus, planta de apartament decorativa prin flori

Streptocarp planta decorativa cu flori de apartamentStreptocarpus este o planta de clima tropicala care se intalneste des in tari din Asia si Africa. La noi se cultiva ca planta de apartament si este indragita pentru florile frumoase, delicate, in forma de clopotei, colorate in alb, roz, mov, albastru-violet sau combinatii de alb cu violet la unele specii.


Aceasta planta delicata se dezvolta sub forma de tufa ce nu depaseste 50 de cm, bogata in frunze oval-alungite, verzi, catifelate. Infloreste din luna mai pana toamna.

Ingrijire si inmultire

Streptocarpus se planteaza in ghivece putin adanci, dar mai largi. Planta are nevoie de un pamant fertil caruia sa i se asigure conditii de a nu mentine apa in exces, ceea ce ar putea duce la putrezirea radacinilor. Puteti asterne un strat de pietris la baza ghiveciului.

Planta are nevoie de lumina din belsug, dar nu suporta razele soarelui direct pe frunze, cele mai indicate amplasamente sunt langa ferestre ce dau spre est sau nord, caz in care razele soarelui nu deranjeaza florile la orele amiezii cand temperatura este foarte ridicata.

Udarea Streptocarpusului se face rar, in functie de temperatura aerului. In perioada de primavara-toamna acesta se uda cu cantitati relativ mici de apa (apa nu trebuie sa balteasca la suprafata pamantului), numai in momentul cand pamantul se usuca la suprafata; nu trebuie lasata apa nici in farfuria ghiveciului. In timpul iernii udarile se raresc si este recomandat ca planta sa fie udata numai in momentul cand observati ca frunzele incep sa se ofileasca usor.

Temperatura la care poate supravietui aceasta planta de apartament se incadreaza intre minima de 10-15 grade si maxima de 22-25 de grade. Daca este necesara schimbarea ghiveciului, aceasta operatie se poate face primavara. O data pe luna puteti folosi un ingrasamant special pentru plante cu flori in apa de udare, dar cu pauza pe timpul iernii. Pentru o inflorire abundenta curatati permanent planta de florile uscate si inlaturati frunze din tufa daca sunt prea dese.

Cum se inmulteste

Streptocarpus se inmulteste prin seminte, butasi de frunze sau despartirea tufei. Despartirea tufelor se face primavara, in momentul in care se transplanteaza planta intr-un ghiveci mai mare. Semintele se presara pe pamant fertil si se tin pana la incoltire intr-un vas acoperit cu folie de plastic.

Butasii de frunze nu sunt altceva decat frunze sanatoase prelevate de la planta si inradacinate in pamant amestecat cu nisip, urmand ca in 30-40 de zile sa prinda radacini. In tot acest timp se pastreaza in loc luminos si se uda moderat.

Sursa foto: DreamGarden3

2 răspunsuri la “Streptocarpus, planta de apartament decorativa prin flori”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *