Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Afla cum poti asorta doua tipuri de tapet in decorul livingului

1-exemplu de modele de tapet apartinand aceleiasi colectiiDin intrebarile care ne vin pe adresa redactiei am observat ca tot mai multa lume alege sa-si finiseze intreaga locuinta sau macar livingul cu tapet decorativ. Doua dintre principalele dileme ale celor care aleg acest finisaj sunt legate de felul in care acesta poate fi asortat cu vopseaua lavabila si de modalitatea de combinare a mai multor tipuri si modele de tapet in aceeasi incapere.


Daca si tu cochetezi cu gandul de a folosi acest finisaj in decorul livingului tau, iti voi prezenta cateva idei de combinare si asortare simple pe care le vei putea aplica chiar si in amenajarea si decorarea celorlalte camere ale casei tale.

Modele de tapet care se asorteaza si completeaza perfect

Asortarea a doua sau mai multe modele de tapet decorativ nu este dificil de realizat, iar alegerea modelelor ce pot fi folosite impreuna, pentru finisarea aceleiasi incaperi, se face destul de simplu. Important este ca modelele alese sa aiba un numitor comun. Acesta poate fi culoarea, textura, tipul de imprimeu etc.

– Textura – poti alege doua modele de tapet cu imprimeu diferit sau colorate diferit care au drept numitor comun textura materialului din care sunt confectionate.

– Culoarea – cea mai simpla metoda de asortare si alaturare a doua tipuri/modele diferite de tapet este cea in care numitorul comun ales este culoarea. Astfel poti alege un tapet uni, sa zicem galben, pe care il vei asorta cu un tapet galben cu imprimeu floral vernil. Numitorul comun in acest caz va fi culoarea galbena.

– Imprimeul decorativ – in aceeasi colectie a de tapet poti gasi doua sau chiar mai multe modele cu imprimeu identic dar de diferite dimensiuni. In acest fel vei putea folosi unul dintre ele pentru a imbraca anumite zone ale livingului, iar pe celalalt pentru a accentua altele.

– Culoarea si imprimeul – poti opta pentru doua modele de tapet imprimate si colorate identic sau similar, dar sa te asiguri ca acestea au totusi texturi diferite, astfel incat sa poata fi diferentiate cu usurinta. De pilda, unul dintre modele poate fi neted si lucios, iar celalalt poate avea o textura usor scortoasa, reliefata.

Citeste si: Cum poate fi combinat tapetul decorativ – idei in imagini.

Variante de combinare la care poti apela

Pentru a nu aplica acelasi model/tip de tapet pe toti peretii livingului, asa cum se facea odinioara, poti apela la una dintre urmatoarele variante de combinare:

– Intercalarea pe verticala a doua modele / tipuri / culori de tapet pentru obtinerea unui perete vesel, cu decor dinamic si jucaus. Important este sa nu folosesti aceasta varianta de comabinare pe mai mult de un singur perete al camerei.

– Aplicarea unui model de tapet pe jumatatea inferioara a peretilor si a altui model de tapet pe jumatatea superioara. Aceasta varianta presupune totodata aplicarea unei borduri / element decorativ din polistiren sau ipsos in scopul de a masca imbinarea celor doua modele de parchet.

– Aplicarea unui tapet uni sau cu model discret pe trei dintre cei patru pereti ai livingului si aplicarea unui tapet de contrast pe cel de-al patrulea. Tapetul de contrast trebuie sa aiba totusi o culoare care sa armonizeze placut cu cel aplicat pe ceilalti trei pereti. Pentru a te asigura ca ai gasit combinatia perfecta, alege modele ce apartin aceleiasi colectii.

– Accentuarea cu tapet a anumitor zone din living: nise, arcade, stalpi etc. si aplicarea unui tapet asortat, dar uni sau cu imprimeu mai discret pe celelalte zone.

Zonele pe care le putem accentua cu tapet decorativ

Daca vrei sa folosesti tapetul doar pentru a accentua un perete al livingului, ideal este ca acel perete sa fie unul cu expunere. Acesta poate fi peretele din spatele canapelei sau cel din spatele televizorului, dar poate fi si peretele din dreptul locului de luat masa, daca ti-ai propus sa amenajezi unul in incinta camerei de zi.

Aplicand tapet decorativ intr-o culoare mai pronuntata pe peretii situati in cele doua extremitati indepartate ale unui living lung si ingust vei reusi sa schimbi vizual forma incaperii. Peretii lungi pot fi zugraviti intr-o culoare placuta si neutra sau pot fi imbracati la randul lor cu un tapet neutru pentru a-i distanta vizual.

Iti recomand sa citesti si: Amenajarea spatiilor lungi si inguste – reguli si idei practice si Spatiile lungi si inguste – cum le amenajam?

Oricare dintre ideile de mai sus pot duce la compunerea unui decor deosebit fie ca vorbim despre amenajarea livingului, a dormitorului sau a camerei copiilor, cu conditia ca modelele de tapet alese sa duca la crearea unor compozitii cromatice placute si armonioase.

Sursa foto: GidOboev

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *