Categorii
Utile

Calitati esentiale pentru un fier de calcat bun

alegerea fierului de calcat haineFierul de calcat este unul dintre obiectele electrocasnice mici, dar importante; un fier bun ne usureaza efortul si scurteaza considerabil timpul necesar operatiei de calcare a rufelor, economisind in felul acesta si curent electric. E adevarat ca se poate inlocui cu unul mai performant mai des decat electrocasnicele mari, dar nu strica sa stim cateva lucruri, inainte de a-l cumpara, privitoare la calitatile care pot face din calcatul rufelor o activitate chiar relaxanta.


1. Talpa fierului de calcat

Materialul din care este confectionata talpa este cel mai important factor de luat in calcul la alegerea aparatului. Daca talpa aluneca usor pe tesaturi si are o forma care iti permitte sa ajungi usor in locuri mai greu accesibile (nasturi, pliuri cute), succesul operatiunii este garantat si simplu de atins.

Cele mai multe aparate au talpa confectionata din aluminiu acoperit cu straturi protectoare din inox, ceramica sau teflon. Avantaje: se incalzesc repede, aluneca usor pe tesaturi. Dezavantaje: se zgarie relativ usor si in scurt timp calcatul devine anevoios, iar hainele noastre pot avea de suferit.

Talpa din otel acoperita cu safir sau cu titan a aparut la generatiile mai noi. Avantaje: sunt rezistente, nu se zgarie, aluneca bine pe tesaturi, se curata usor. Talpa protejata cu titan este considerata cea mai buna, singurul dezavantaj ar fi pretul mai mare, dar cred ca merita.

2. Puterea

Puterea fierului de calcat se masoara in wati si ne da informatii despre viteza de incalzire a aparatului. Cele mai multe au puterea de incalzire intre 2000 si 3000 de wati; cu cat puterea este mai mare, cu atat aparatul ajunge mai repede la temperatura setata in functie de tesatura articolelor ce urmeaza sa fie calcate.

3. Termostatul

Aparatele clasice sunt prevazute cu o rotita gradata cu ajutorul careia se poate selecta temperatura de incalzire potrivita pentru diverse tipuri de tesaturi. Aparatele din generatiile actuale sunt dotate cu termostate care permit o selectare mai variata si mai precisa a temperaturilor optime de calcat.

4. Rezervorul de apa

Stim din experienta ca rufele se calca mai usor sub jetul de aburi. Mai toate fiarele de calcat sunt prevazute cu rezervoare de apa mai mari sau mai mici. Unele aparate au si filtre anti-calcar, care sunt foarte utile, apa de la robinet este tratata si depunerile de calcar duc in timp la erodarea aparatului.

5. Alte functii utile cu care poate fi prevazut fierul de calcat

– functia de auto-curatare – curatarea talpii si orificiilor de abur prin socul termic, temperatura mare dizolva depunerile stranse in timp;

– functia anti-calcar – curata depunerile de calcar, se activeaza in mod normal o data pe luna;

– functia anti-scurgere – opreste scurgerea apei din rezervor in cazurile in care nu a fost golit dupa ultima folosire;

– functia anti-picurare – ne scuteste de surpriza de a se scurge apa pe tesaturile care se calca la temperaturi mai mici;

– functia de oprire automata – mi se pare foarte importanta. S-a intamplat ceva si ai plecat de langa masa de calcat; daca ai lasat fierul in pozitie orizontala se va opri automat in 30 de secunde, daca este pus in pozitie verticala oprirea se produce in 10 minute.

6. Statia de calcat si fierul de calcat fara fir

Mai nou a aparut pe piata statia de calcat. Avantaje: are un rezervor mai mare de apa (1,5-2 litri), jetul de abur este mai puternic, este utila in cazul in care ai o familie numeroasa si ca atare multe rufe de calcat. Dezavantaje: mai greu de manevrat si depozitat din cauza volumului mai mare si pretul ridicat.

Fierul de calcat fara fir este o solutie buna cand ai putine haine de calcat. Este prevazut cu un acumulator care se incarca in momentul in care aparatul este asezat pe suportul de lucru. Avantaj: se manevreaza usor, nu te mai deranjeaza firul. Dezavantaj: acumulatorul nu iti permite sa calci decat cateva minute, dupa care trebuie incarcat din nou.

Sursa foto: Ironing&Cleaning

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *