Categorii
Utile

Ce trebuie sa stii cand alegi motocositoarea

motocositoare de iarba pe benzina marca Husqvarna


Motocositoarea este o alegere foarte potrivita pentru tunderea gazonului in gradinile cu zone la care se ajunge mai greu, gen rocarii sau terenuri denivelate. Cu motocositoarea se pot face finisajele dupa tunderea gazonului pe langa tulpinile arborilor, in apropierea rondurilor cu flori, aleilor, obiectelor de mobilier de gradina etc.

In plus aceasta unealta se descurca bine la tunderea unei vegetatii mai dificile decat simplul gazon: buruieni, rugi, mici arbusti etc. Daca vei alege o motocositoare de buna calitate o vei putea folosi multi ani, bineinteles, cu ingrijirea de rigoare. Iata ce ar trebui sa urmaresti:

1. Tipuri de motocositoare in functie de alimentare

– Motocositoarea electrica este utila in cazul gradinilor de mici dimensiuni. Este usor de manevrat si de intretinut. Dezavantajul este ca nu iti lasa libertatea de miscare din cauza cablului de alimentare.

– Motocositoarea cu acumulatori are avantajele motocositoarei electrice, dezavantajul fiind ca incarcarea acumulatorilor dureaza in jur de 7 ore pentru un timp de folosire al aparatului de numai 30-40 de minute.

– Motocositoarea cu benzina este mai puternica, poate tunde ierburi inalte incarcate cu buruieni, te poti misca fara grija cu ea in orice zona a gradinii, rezista la suprafete mari. Exista si dezavantaje: mai greu de intretinut, manipulare mai dificila din cauza greutatii mai mari a aparatului, poluarea mediului.

2. Tipuri in functie de modul de tundere

– Motocositoarea cu disc sau cutit de tundere are sistemul de tundere cel mai puternic si rezistent. Este ideala pentru suprafete mari si poate tunde nu numai iarba ci si alte tipuri de vegetatie dificila (buruieni, arbusti, tufisuri etc). Este mai putin performanta in finisaje.

– Motocositoarea cu fir de nylon este potrivita pentru spatii mai mici ca suprafata si pentru tunderea unui gazon mai delicat. Firul se poate rupe usor daca intalneste obstacole, dar nu este scump si este simplu de inlocuit.

– Motocositoarea mixta, cu sistem dublu de tundere – disc si fir de nylon – imbina calitatile celor doua tipuri de mai sus si elimina lipsurile: executi tunderea cu discul, apoi cuplezi firul de nylon si finisezi.

3. Puterea motorului

Puterea motorului se masoara in wati la cele electrice si in CP la cele pe benzina. In functie de suprafata gradinii vei alege puterea motocoasei. Se recomanda o putere de circa 750 wati, respectiv 1 CP, pentru o gradina mica (100-400 mp), iar pentru gradinile mai mari 1500 wati sau 2 CP. Va spun din experienta ca o motocositoare pe benzina de 2 CP face fata cu succes unei gradini de 1500 mp si chiar mai mare.

4. Ce trebuie sa mai stii

– Latimea de tundere. Modelele de motocositoare de pe piata au ca latime a benzii de tundere a ierbii valori intre 20 si 35 cm. Este de preferat o latime mai mare pentru a scurta timpul alocat operatiei.

– Treptele de tundere. Stabilesc inaltimea firului de iarba pentru o tundere uniforma.

– Tija reglabila pe inaltime si existenta curelelor sau hamurilor care sa-ti usureze munca.

– Sistem de siguranta, in special la motocositoarea cu disc (cutit).

Sfat: lucrati cu atentie pentru a evita accidentele, purtati intotdeauna in timpul lucrului ochelari de protectie.

Sursa foto: www.husqvarna.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *