Categorii
Utile

Cum alegem aspiratorul de praf – sfaturi inainte de cumparare

sfaturi pentru alegerea aspiratorului de praf pentru casa


Aspiratorul de praf face parte din categoria aparatelor electrocasnice care nu pot lipsi din casa. Tehnologia in domeniu, din ce in ce mai performanta, ne-a imbogatit piata cu modele noi, mai performante si cu functii in plus care ne pot usura munca. Reversul este ca ne face alegerea mai grea. Ce este important sa urmarim cand alegem un astfel de aparat.

1. Puterea si puterea de absorbtie

Daca, in ideea ca va aspira mai bine, veti alege un aspirator cu puterea de 1600 W sau mai mare (desi stiu ca in urma unei directive a UE nu li se mai permite producatorilor sa fabrice modele cu putere mai mare de 1600 W in scopul economisirii de curent electric) ati facut prima greseala. 1600 W este puterea generala a aspiratorului si exprima mai degraba consumul de curent.

Puterea de absorbtie este cea care conteaza, este si ea specificata pe etichete si variaza intre 200 si 500 W.

2. Aspiratoare cu sac, fara sac sau cu apa

Aici parerile sunt foarte categoric impartite, toti declarand ca ale lor sunt cele mai bune. Adevarul este ca toate au avantaje si dezavantaje.

– Aspiratorul cu sac este modelul clasic. Sacii pot fi de panza cu dezavantajul ca trebuie scuturati dupa folosire, ceea ce nu este placut. Exista si sacii de hartie si mai nou cei din plastic, pe care ii schimbam si ii aruncam dupa folosire, ceea ce este mult mai comod. Avantajul aparatelor cu sac este capacitatea mai mare de colectare (3-6 l). Dezavantajul ar fi de natura financiara in cazul sacilor de hartie sau de plastic.

La modelele cu sac este recomandat sa urmariti daca sunt dotate cu indicatorul de umplere al sacului. Daca sacul este plin eficienta aparatului scade considerabil si nivelul zgomotului creste.

– Aspiratorul fara sac este prevazut cu o cuva din material plastic ce trebuie curatata si spalata dupa procesul de aspirare, ceea ce, mie mi se pare ca aduce cu sacul de panza de la modelul despre care am vorbit mai sus.

– Aspiratorul cu filtrare prin apa este mai voluminos si mai greoi de folosit, dar asigura un aer mai curat in urma, praful fiind depozitat in recipientul cu apa. La final acesta poate fi golit in vasul de toaleta si recipientul spalat.

– Aspiratorul cu spalare are in plus un recipient pentru apa si detergent din care cauza este si el mai greoi la folosire. Dar este util, in special pentru cei care au in casa animale de companie.

3. Tipuri de duze si perii

Fiecare aspirator de praf are pe langa aparat o serie accesorii, cele mai importante fiind duzele si periile care au o mare contributie in calitatea aspirarii si curatarii. Sa facem o scurta trecere in revista a acestora:

– Cel mai des folosita este duza lata, pentru suprafete dure, parchet, gresie si chiar pentru mochete, atunci cand ne grabim sa terminam curatenia.

– Pentru covoare mai groase si pentru o curatenie mai meticuloasa este recomandata duza turbo care are calitatea de a aspira mai bine praful si scamele din tesatura covorului.

– Duza pentru suprafete inguste, intre mobile, in zonele de imbinare a fotoliilor si canapelelor etc.

– Duza pentru tapiterie pentru aspirarea fotoliilor, canapelelor, saltelelor etc.

– Duza cu perie moale utila la curatarea rafturilor si mobilei in general.

– Aspiratoarele mai noi sunt dotate cu duze cu motor, care aduc un plus calitatii de aspirare.

4. Filtrele aspiratorului de praf

Filtrele au o importanta majora atat in buna functionare a aparatului cat si in aerul pe care il lasa in casa in urma aspirarii. Sunt filtre lavabile si filtre care nu se pot spala si trebuiesc schimbate. Cartea fiecarui aparat are instructiuni in acest sens.

Aspiratoarele nou aparute sunt dotate cu filtru HEPA (High Efficiency Articulate Air), cu rolul foarte important de a curata aerul care iese din aparat in urma operatiunii de aspirare. Acest filtru poate scadea puterea de absorbtie a aparatului daca, in mod ironic, este prea bun.

5. Ce ar trebui sa mai urmarim

– Lungimea cablului de alimentare, o lungime mai mare ne lasa spatiu de miscare pana la o noua conectare la o alta priza;

– Tubul telescopic este util in reglarea lungimii in functie de inaltimea utilizatorului;

– Existenta dispozitivului de reglare a puterii de absorbtie pe maner;

– Rotile sa fie confectionate din materiale moi pentru a nu zgaria suprafetele.

O ultima recomandare: faceti pauze de 10-15 minute in timpul operatiunii (de exemplu la trecerea dintr-o camera in alta) pentru a nu suprasolicita motorul aparatului.

Si o veste buna: au aparut deja aspiratoare robot; stai la o cafea cu prietenele si robotul iti curata casa. Sunt dotate cu senzori pentru a nu se impiedica de mobila si au nevoie de o harta virtuala a camerei ce urmeaza sa fie aspirata. Nu pot sa va spun prea multe lucruri despre cat sunt de profesionale, dar sunt convinsa ca peste putin timp vor invada piata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *